ČEDA JOVANOVIĆ PONOVO POTRESAO SRBIJU ZBOG SREBRENICE: Zašto sami sebe da lažemo…

Lider LDP Čedomir Jovanović kaže da razgovara sa svima kad je u pitanju “Koalicija za mir” koju predlaže i da to nije predizborni projekat. “Ko ruši ideju dogovora s Albancima? I crkva i nacionalisti i Dodik i sad se na kraju pojave moje kolege iz opozicije i kažu – ajde i mi”. Savez za Srbiju nema rešenje za Kosovo, Vučić moderniji od njih, tvrdi.

Osvrćući se na političku scenu u Srbiji, kaže da je potrebna alternativa i pita šta je opozicija. Ja neću biti protiv Vučića što pregovara s Tačijem, ako razgovara sa Tačijem ja to podržavam, ali ako je njegova politika samo da kupi vreme – ja ću biti protiv toga, zato čekam taj septembar, naglasio je. Smatram da je taj sastanak ključan, Evropa očekuje od nas rešenje do njihovih izbora, a to je u maju sledeće godine, kaže.

“Ko ruši ideju dogovora sa Albancima? I crkva i nacionalisti i Dodik, i sad se na kraju pojave moje kolege iz opozicije i kažu – ajde i mi… Zašto? Pa kad se ljulja, hajde da ga srušimo! Pa čekajte, ko će onda doći?”

Govoreći o rešenju opozicije kad je u pitanju Kosovo, tvrdi da ga nema. Opozicija je vodila tu kosovsku politiku prethodnih godina, kaže. “Vučić je otišao dalje od njih, i to je činjenica, i koliko god to nekome smetalo i koliko god ja gurao prst nekome u oko, on je danas moderniji od njih, on je za privatizaciju PKB koji propada… Oni su proti konesije za aerodrom, kažu mi ćemo to da rešimo, a nema pas za šta da nas ujede…”

Naveo je da se sa Vučićem slaže na ekonomskom planu. “A što se ne bih slagao oko nekih ekonomskih mera, koje podrži savez stranih investitora… Izvinite, ja ne mogu biti protiv pameti”.

Tamo gde postoji naša saglasnost, to nije moj hir, to je imperativ normalnosti, naveo je.

Jovanović je rekao da se pred lokalne izbore sreo s Vučićem i da mu je tada rekao da mu je loš pristup, ideja, iako mu na ruku ide sve to, da od Srbije stvara politički model kakav je u Crnoj Gori.

Lider LDP je naveo da se ne slaže ni sa tim što državni vrh nije otišao u Srebrenicu. Ja sam se poklonio tamo, poklonio sam se pred dva tela od 22 i 23 godine, bračni par, ona je ubijena u šestom mesecu trudnoće, ja sam se pred tim poklonio, dodao je. “Mislim da nijedan normalan Srbin tako nešto ne odobrava, zašto sami sebe da lažemo, dokle ćemo stići tako… Kakva nam je prespektiva ako ostanemo ovakvi kakvi smo”, pita.

Najveći problem, prema njegovom mišljenju, u Srbiji nije ta apatija koja postoji u društvu, već osećaj beznadežnosti. Navodi da je nekad postojala nada da će odlaskom (Slobodan) Miloševića stvari biti bolje, a da danas toga nema, ljudi gledaju taj nekorektan svet, tu neprincipijelnost, vulgarizaciju politike.

S ludilom devedesetih moramo da se izborimo, i to je ideja Koalicije za mir, kaže.

Želim da budemo otvorena zemlja, a to neće moći ako se zacementiramo i ako dopustimo da propadne ovo, kaže osvrćući se na pitanje Kosova.

“Svet ne sme da dobije poruku da pored Vučića postoje oni koji su gori od njega… Kad govorim o alternativi, govorim o nekome ko je efikasniji u razgovorima sa Tačijem, ko je za više tržišta od Vučića… Ja nemam ništa protiv Vučićeve reforme javnih finansija, interesuje me reforma javnih preduzeća, liberalna prava, odnos prema medijima”, zaključuje Čedomir Jovanović.

N1

Back to top button