Pregovarački timovi traže dogovor za formiranja izvršne vlasti u KS

U sjedištu Naše stranke u Sarajeva sutra će se održati prvi sastanak pregovaračkih timova Socijaldemokratske partije, Demokratske fronte i Naše stranke u vezi sa konstituisanjem skupštinske većine u Kantonu Sarajevo, a potom i izbršne vlasti.
Prvi razgovori

Jučer je na sjednici Predsjedništva Naše stranke razmatrana je i usvojena opcija formiranja vlasti u Kantonu Sarajevo, ali bez SDA.

– Za sada je odluka da se pokuša napraviti vlast u Sarajevskom kantonu, a nakon toga ćemo za svaki kanton posebno odlučivati – rekao je predsjednik NS Predrag Kojović.

Generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić potvrdio je da će se SDP u svim razgovorima fokusirati na njihvo izborni program “Plan 10”, ali i da će u formiranje vlasti krenuti od kantonalnog nivoa, gdje će je pokušati formirati u onim kantonima gdje to bude moguće uraditi bez HDZ-a i SDA, u koaliciji sa građanskim i lijevo orijentisanim blokom.

– Vidjeli ste da je u USK već smijenjena i ova tehnička vlada. Tu ima ZDK, KS, TK, BPK, ali još nismo donijeli odluku ni za jedan kanton, pa tako ni za KS. To će donijeti organi, a moguće je i da će se članstvo putem referenduma izjašnjavati, da li na nivou čitavog SDP-a ili u pojedinim kantonima, da li žele u koaliciju ili ne – rekao je Čengić.

Predsjednik Kantonalnog odbora DF-a Sarajevo Sead Milavica za Vijesti.ba je potvrdio da će predstavnici ove stranke sutra ići na razgovore.

– Ovo su tek prvi razgovori sa SDP-om i Našom strankom i, evo, meni je drago da prvi put poslije izbora sjednemo sa strankama lijeve orijentacije i vidimo šta ćemo dalje – kaže Milavica.

Široka koalicija

Narod i pravda u razgovore o formiranju vlasti na nivou Kantona Sarajevo (KS) uključuje se iduće sedmice, potvrdio je u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik ove stranke Elmedin Konaković.

Pozdravio je za sutra najavljene razgovore Naše stranke, SDP-a BiH i DF-a o mogućoj uspostavi vlasti u KS.

– Po mom mišljenju, dobro je da se ove stranke slične političke orijentacije dogovore oko nekih svojih principa. A mi smo raspoloženi, naravno, nakon toga da sjednemo zajedno s njima i razgovaramo – navodi Konaković.

Kako kaže, stranci na čijem je čelu jedino je bitno da se nova koalicija uspostavi na bazi principa, a nikako na bazi matematike ili podjele nekih mjesta.

– Mislim da smo i jedni i drugi pokazali raspoloženje da razgovaramo o konkretnim stvarima. Mislim da bi se taj naredni sastanak trebao desiti naredne sedmice, i u njega bi, po našem mišljenju, trebali biti uključeni i SBB i Nezavisna bosanskohercegovačka lista Ibrahima Hadžibajrića – dodaje Konaković.

Konaković ostaje pri svojim ranije iznesenim stavovima da Narod i pravda neće koalirati sa SDA.

Na pitanje koliko bi koalicija u KS, na čelu sa Narodom i pravdom, mogla ukupno sakupiti ruku, Konaković procjenjuje između 19 i 24, u zavisnosti od toga ko joj se sve priključi.

– Devetnaest je sa Našom strankom, SDP-om, SBB-om i nama, 21 je i sa Hadžibajrićem, a 23 ili 24 i sa DF-om. Bila bi to skoro dvotrećinska većina – zaključuje Konaković u razgovoru za Vijesti.ba.

(Vijesti.ba)

Back to top button