Hrvati MASOVNO zbog ovoga dolaze u BiH: Nije nam teško ni granicu da pređemo!

“Dok god budu ovakve cijene i dok god budem mogla, ići ću u Bosnu”, rekla je Marina Bradić iz Slavonskog Broda za portal 24sata.hr.

Ona svaki ponedjeljak prelazi most preko Save i odlazi u Bosanski Brod u sedmičnu nabavku namirnica.

“U principu, kupujem sve, jer je sve jeftinije, osim kozmetike. Primjerice, ja pijem mlijeko bez laktoze, u Hrvatskoj ga ne možete naći ispod 10 kuna, u Bosni je 6 kuna, tvrdi margarin u Hrvatskoj 6 kuna, u Bosni je 4 kune. Ima jako puno primjera, od sokova, čipseva, raznih namaza, sve je jeftinije. Penzioneri tamo imaju i popust od 10 posto, pa često ide i majka sa mnom, a još dobijemo i povrat poreza. U svakom slučaju, u šoping u Bosnu idem već 4 godine, i ne namjeravam prestati”, rekla je Marina Bradić.
Marina je samo jedna od mnogih koja u kupovinu ide preko granice.

Portal 24sata.hr proveo je istraživanje da li se građanima Hrvatske isplati otići u susjedne države po nabavku.

“I da, definitivno se isplati otići preko granice. Mi smo uzeli šest proizvoda i benzin, i naš test je pokazao da je u Posušju (BiH) i Mađarskoj najjeftinije ići u kupovinu. Slovenija je daleko najskuplja, a od nas je jeftinija i Srbija”, zaključuju novinari portala 24sata.hr.

Građani Slavonskog Broda svaki dan idu pješke preko granice u Bosanski Brod, osim četvrtkom jer je tad gužva zbog kamiona.

“Ja obavezno idem dva puta mjesečno po benzin jer je u BiH 8 kuna”, rekao je Boris G iz Slavonskog Broda. Vrlo slična priča i u Osijeku.

Iako je granični prijelaz 30 kilometara udaljen, to ih ne sprečava da vrlo često odlaze u Bogojevo, malo mjesto u Srbiji na graničnom prijelazu kod Erduta. Srbija je postala šoping meka već godinama, prvenstveno zbog znatno jeftinijih cigareta, pojedinih vrsta alkoholnih pića, kafe, sokova i Vegete koja je u Srbiji duplo jeftinija nego u Hrvatskoj.

“Redovno idemo preko granice po duhan i cigarete, a kad imamo fešte i rođendane, po sokove, pića. Jednom do dva puta mjesečno smo tamo”, kazao je Igor Rado iz Osijeka.

Usporedba cijena u BiH, Hrvatskoj i drugim zemljama Foto: 24sata.hr

Iz Srbije se ne može uvesti meso i mlijeko jer je Hrvatska članica EU. Mađarska je unazad deset godina isplativa Hrvatima koji žive u rubnim mjestima uz granicu. Sirevi, sirni namazi, tjestenina, deterdženti, pelene, sredstva lične higijene jeftiniji su nego u Hrvatskoj. I na jugu Hrvatske. građani odlaze u BiH, u Posušje i Grude, gdje su svakodnevne gužve ispred šoping centara. Običaj je prvo natočiti gorivo, a zatim u šoping.

Korpa koju su testirali, ispala je gotovo 50 posto jeftinija od Zagreba i Slovenije.

24sata.hr/ Cik-media

Back to top button