Prva ‘žrtva’ egzodusa: Uspješna bh. firma zbog odlaska radnika morala staviti ključ u bravu

U videu koji je podijelio na svom Facebook profilu, Kremenović je pokazao prazne zidove štamparije koja je nekad uspješno radila i obezbjeđivala posao za nekoliko porodica.Štamparija “Europress studio”, nekada uspješno banjalučko preduzeće, zatvorena je prije dvije sedmice zbog odlaska radnika na rad u inostranstvo. Firma je zatvorena nakon devet godina poslovanja.

„Zatvorili smo štampariju jer nije više bilo radnika stručnih da rade. Oni koji su bili, otišli su u zapadne zemlje. Izvađen je zdrav zub, i devet godina ulaganja ode niz vodu“, objavio je radnik štamparije Igor Kremenović.U videu koji je podijelio na svom Facebook profilu, Kremenović je pokazao prazne zidove štamparije koja je nekad uspješno radila i obezbjeđivala posao za nekoliko porodica.

„Ovo je ono što je ostalo od zdrave štamparije koja je radila punih devet godina. Štamparija je radila sa ozbiljnim firmama. Ostali su samo prazni zidovi“, kazao je Kremenović u videu.Kako kaže, radnici su napustili državu u potrazi za boljim životom.

„Dva-tri tehničara otišla su a mi ovdje ne možemo da nađemo sručne radnike“, kazao je.No napomenuo je da to nije jedini problem. Nisu mogli da se bore ni sa plaćanjem računa i izvršavanjem njihovih obaveza u situaciji kada dobavljači ne izvršavaju svoja plaćanja prema njima.

„Bila je to zdrava štamparija a sada je zatvorena. To je kao da vadite zdrav zub“, kazao je Kremenović.On je i prije nekoliko dana, gostujući na jednoj bh. televizijskoj stanici, ukazao na problem nedostatka radne snage i odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine.

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)