Ramić u Dubnici kod Kalesije: Otvorene dvije nove putne dionice

Danas su u naselju Dubnica kod Kalesije puštene u promet dvije obnovljene i uređene saobraćajne dionice: Dubnica – Jokića groblje i prilazni put prema mektebskom centru u Dubnici.

Ukupna dužina obnovljenih dionica saobraćajnice iznosi 1200 m, a projekat je finansiralo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, uz djelimično učešće Općine Kalesija kao i Medžlida Islamske zajednice Kalesija.

Događaju je prisustvovao federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, kao i predstavnici lokalne zajednice na čelu sa općinskim načelnikom Seadom Džafićem, te glavnim imamom Medžlisa IZ Kalesija Enverom ef. Alićem i predsjednikom Medžlisa Muhamedom Alićem.

“Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica nastavlja sa svojom zadatom dinamikom. Iako je Ministarstvo osiguralo finansijsku okosnicu projekta, ne treba zanemariti ni određen doprinos IZ i Općine. Ovo je jedan u zaista velikom nizu saobraćajnica, koje smo uspjeli obnoviti. Asfaltirani su i uređeni kilometri i kilometri puteva, čime su bh. povratnička naselja sa svojim stanovnicima postala bliža jedna drugima, te gradovima prema kojima gravitiraju. Poseban značaj ovog puta u Dubnici je što će istovremeno koristiti povratnicima srpske nacionalnosti, kao i za potrebe Islamske zajednica i polaznika mekteba. Vrijednosti suživa i zajedništva u različitosti, uz konkretne korake u razvoju i izgradnji, je ono što je naš cilj i što provodimo”, kazao je ministar Ramić.

Ramić je istaknuo da ulaganje u putnu infrastrukturu ima značaj investicije, a ne donacije, jer se poboljšanje saobraćajne komunikacije automatski odražava na sve ostale aspekte života, od boljih uslova za ekonomsku razmjenu do lakšeg pristupa obrazovanju, zdravstvu i drugim svakodnevnim potrebama ljudi.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u ovom mandatu realiziralo je veliki broj značajnih projekata na području općine Kalesija, pružajući podršku ovoj općini koja je bila utočište za veliki broj raseljenih osoba, kao i jedan od predvodnika u procesima reintegracije i podrške povratničkim zajednicama kako u Kalesiji, tako i u susjednim općinama na području entiteta RS.

Infosvijet.net

Back to top button