Građani Mostara tvrde da su navijači Zrinjskog paravojno krilo HDZ-a, policija odbacuje navode

Navijači Zrinjskog učestvovali su i u napadu na navijače Veleža krajem septembra na sjevernom izlazu iz Mostara. Građani se pitaju kako je moguće da je policija dozvolila da se sretnu, iako su znali da dvije navijačke grupe odlaze isti dan na gostovanje

Građani Mostara i HNK u posljednje vrijeme sve češće upozoravaju na sigurnosnu situaciju u gradu na Neretvi, ali i cijelom kantonu. Međutim, iz MUP-a HNK poručuju da se situacija pod kontrolom i da nema razloga za zabrinutost.

U posljednja dva, tri mjeseca na prostoru Mostara desilo se nekoliko ozbiljnih incidenata, uključujući i pucnjavu u kojoj je ranjen jedan policajac. Zajedničko svim incidentima je da policija uvjerava građane da je sve pod kontrolom i da su istrage u toku, ali konkretnih rezultata, ipak, nema, prenosi Patria.

Krajem jula mjeseca policija je uhapsila deset osoba nakon što su upali u naselje Zalik i počeli razbijati imovinu. Policija je došla na lice mjesta tek nakon što su mještani uspjeli odbraniti svoju privatnu imovinu. Huligani su pobjegli sjeverno od Mostara gdje su ih uspjeli stići pripadnici policije i uhapsiti.

Policija je u zvaničnom saopštenju objavila da se radi o maskiranim osobama, dok svjedoci s lista mjesta tvrde da se radilo o navijačima Zrinjskog, koji su se vraćali s utakmice koju je Zrinjski tu večer igrao protiv malteške Valete u okviru Evropske lige.

Navijači Zrinjskog učestvovali su i u napadu na navijače Veleža krajem septembra na sjevernom izlazu iz Mostara. Građani se pitaju kako je moguće da je policija dozvolila da se sretnu, iako su znali da dvije navijačke grupe odlaze isti dan na gostovanje. Srećom, sve je završilo bez žrtava.

Ono što posebno zabrinjava jesu svjedočenja građana Mostara, koji tvrde da navijači Zrinjskog Ultrasi predstavljaju paravojno krilo HDZ-a i služe ovoj stranci za obračun s protivnicima i ostvarivanje političkih ciljeva.

Odgovore na ova pitanja potražili smo od ministra policije HNK Slađana Bevande, ali nas je uputio na Upravu policije HNK.

– Pošto se najveći broj pitanja odnosi na problematiku isključivo vezanu za operativne poslove, iz nadležnosti Uprave policije, molimo vas da pitanja uputite Upravi policije MUP-a HNK – kazali su u kabinetu ministra Bevande.

U Upravi policije negiraju da se radi o incidentima s političkom pozadinom, već ističu da se radi isključivo o huliganskim neredima.

– Mišljena smo da incidenti koje su izazvali pojedinci iz navijačkih skupina “Red Army” i “Ultrasi” proteklom periodu u Mostru, nisu politički motivirani, već su klasično huligansko narušavanje JRM. U prvom narušavanju JRM grupa navijačke skupine “Ultrasa” je napravila materijalnu štetu na ugostiteljskom objektu u naselju Zalik, i fizički se sukobila sa grupom mladića (koji su bili vjerovatno pripadnici navijačke skupine “Red Army”). Brzom intervencijom policijskih službenika PU Mostar sukob je prekinut. Te je devet osoba lišeno slobode, koje su kriminalistički obrađene i procesuirane sukladno zakonskim propisima – kazao je Ljudevit Marić, šef odsjeka za odnose s javnošću MUP-a HNK.

Čitav tekst pročitajte OVDJE.

(Patria, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

Back to top button