U Engleskoj prošle godine skoro 400 osoba dnevno obolijevalo od spolnih bolesti

Spolno prenosive infekcije postale su veoma učestale među mladim osobama u Engleskoj, javlja BBC.

Prema podacima javnog zdravstva Engleske, prošle godine je dijagnostikovano gotovo 144.000 slučajeva klamidije i gonoreje među osobama starosne dobi od 15 do 24 godine u Engleskoj.

U prosjeku, to znači kako je obolijevalo skoro 400 osoba dnevno ili jedna osoba na svake četiri minute.

Devetnaestogodišnji Noah kazao je za BBC kako je bio u nevjerici kada mu je dijagnostikovana venerična bolest, dodavši da je mislio kako je to nešto što se učestalo dešava drugim ljudima.

“Nikada ranije nisam iskusio tako nešto. Nisam bio baš siguran šta je to i nisam želio vjerovati”, kazao je Noah.

Doktor Peter Greenhouse, konsultant za seksualno zdravlje, upozorio je sva mlade ljude da redovno posjećuju doktore i prate signale svog tijela.

Kako kaže Greenhouse, iako doktor Google često prevari ljude, testovi simptoma spolno prenosivih bolesti i infekcija mogu pomoći u ranom otkrivanju bolesti.

SPI su zarazne bolesti koje se prenose spolnim kontaktom sa zaražene na zdravu osobu. Mlade osobe su posebno osjetljive, a svako se može zaraziti prilikom nezaštićenog odnosa sa zaraženom osobom.

Na početku infekcije nema nikakvih simptoma ili su oni vrlo blagi, tako da se bolest kasno otkriva. Neki od najčešćih simptoma su pojačani ili promijenjeni iscjedak iz vagine, penisa ili anusa, osjetljivost i svrbež genitalnog ili analnog područja, osjećaj žarenja i pečenja prilikom mokrenja, bolovi i otok u preponama, pojava ranica, bradavica i bilo kakvih izraslina, osjetljivost i bolovi tokom spolnog odnosa…

Klix

Back to top button