Hronologija crnog dana u BiH: Od ubistva policajaca do prvih hapšenja

Građane Bosne i Hercegovine jutros je probudila tužna vijest o gnusnom ubistvu policajca Adisa Šehovića kojeg su upucali automafijaši u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Nekoliko sati poslije, uslijed teških povreda preminuo je i njegov kolega Davor Vujinović koji je ranjen u istoj pucnjavi.
Članovi automafije, navodno iz Republike Srpske, koji su pucali na sarajevske policajce u petak oko četiri sata ujutru pokušali su ukrasti automobil Golf 6 bijele boje hrvatskih registarskih tablica. Međutim, kada su Šehović i Vujinović, obavljajući redovne policijske aktivnosti, stigli u Geteovu ulicu, počela je pucnjava.

Nisu uspjeli uzvratiti

Dvojica tragično stradalih policajaca kružili su Alipašinim Poljem od 23 sata navečer jer su dobili dojavu da se razbojnici, koji su prethodno na području Općine Centar pokušali otuđiti vozilo, kriju kod crkve u ovom naselju.

Ugledavši krađu Golfa, Šehović i Vujinović nisu uspjeli ni izaći iz policijskog vozila, a automafijaši su zapucali na njih iz automatske puške.

Vujinović je pokušao zaustaviti napadače nakon što su mu upucali kolegu, ali su i njega brzo ranili i pao je. Nakon pucnjave automafijaši su uspjeli pobjeći, a za njima se još traga.

Stanari ulica Bosanska i Geteova u sarajevskom naselju Alipašino Polje proveli su besanu noć svjedočeći vatrenom obračunu. Na mjestu ubistva našao se i Šehovićev brat. Plakao je i pokušavao izvući Šehovića iz vozila, pričali su nam jutros mještani Alipašinog Polja.

“Oko pola četiri ujutro čuo se pucanj, a potom rafalna paljba kao da pucaju petarde. Potom je počela galama i neko je viknuo ‘ubiše policajca’. Ubrzo su se čule sirene, policije je bilo svuda. Od tada je sve blokirano”, kazala nam je stanarka koja živi u zgradi kod koje se odvila drama.

Ranjeni Vujinovuić prevezen je na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu gdje su se ljekari borili za njegov život. Nažalost, uslijed teških povreda glave i nakon operacije, Vujinović je podlegao.

Policija iz cijele BiH “na nogama”

Odmah po dojavi o ubistvu na Alipašinom Polju, policijski komesar Kantona Sarajevo uputio je sve policijske snage u potragu za počiniocima zločina. Pridružile su im se i kolege iz Republike Srpske te pripadnici Federalne uprave policije.

Tokom dana i večeri napadači nisu pronađeni, a više osoba koje se mogu dovesti u vezu s ubistvom policajaca privedene su u prostorije MUP-a KS na ispitivanje i provjeru alibija.

Predsjednik Vlade Kantona Sarajevo Adem Zolj, ministar unutrašnjih poslova KS Vedran Mulabdić i policijski komesar sarajevske policije Mevludin Halilović obratili su se javnosti nedugo nakon ubistva policajaca rekavši kako će sve prevrnuti da pronađu počinioce.

“Policajci su ogorčeni. Naši policajci nisu uključili ni rotaciju, nisu izvadili ni vatreno oružje. To je najviši nivo zločina koji se mogao izvršiti”, rekao je Halilović.

Zolj je istakao kako je ubistvo Šehovića i Vujinovića atak na državu.

“Ovo je gnusan čin jer policajci nisu ni izašli iz auta, a ni upotrijebili oružje”, ponovio je Zolj.

Ministar Halilović pojasnio je večeras kako se privedene osobe provjeravaju jer policija ima saznanja da se bave vršenjem krivičnih djela krađe automobila. Na ovaj način policija pokušava identificirati automafijaše koji su ubili Šehovića i Vujinovića.

Kako smo uspjeli saznati, sve osobe koje su privedene, uhapšene su na području Istočnog Sarajeva. One su vozilom MUP-a Republike Srpske dovezene do prostorija MUP-a KS.

Građani zapalili svijeće

Građani širom Bosne i Hercegovine, ali i regije, šokirani stravičnim slučajem koji se desio u Sarajevu, izrazili su saučešće porodicama ubijenih policajaca te pozvali nadležne da ulože sve napore u pronalazak i kažnjavanje počinilaca.

U tišini i s velikom tugom, nekoliko stotina Sarajlija i Sarajki, prijatelja, poznanika i sugrađana Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, večeras su zapalili svijeće za stradale policajce na mjestu gnusnog zločina.

Oko 19 sati su se okupili na Alipašinom Polju i pomolili za ubijene čuvare zakona.

Ponos MUP-a KS i pravi heroji

Sarajevski policajci Adis Šehović (1972. godište) i Davor Vujinović (1975. godište), bili su dugogodišnji, iskusni policajci i ponos MUP-a KS.

Šehović je Srednju školu unutrašnjih poslova završio 1995. godine te je od tada pripadnik policije, dok je Vujinović Akademiju završio 1998. Obojica su nosili čin višeg policajca te, prema riječima njihovih starješina, mogli su se ponositi svojom službom.

“Bili su ljudi u pravom smislu te riječi, časni, pošteni, odgovorni i profesionalni policajci. Zbog svega toga naša tuga i bol su dodatno veći. Dugo godina smo ih poznavali i radili zajedno. Obojica su bili porodični ljudi, oženjeni i imali su djecu”, riječi su predsjednika Sindikata policije KS Mirze Hadžiabdića.

Šehovića i Vujinovića su više puta pohvaljivali komesar i ministar unutrašnjih poslova. Šehović je posebno pohvaljen jer je učestvovao u hapšenju opasne kriminalne grupe 2012. godine u Sarajevu.

Iza Šehovića su ostali sin i supruga, a iza Vujinovića supruga i dvoje maloljetne djece.

Na dan njihove dženaze i sahrane bit će proglašen dan žalosti na području Kantona Sarajevo.

KLIX

Back to top button