SAVJETI: ZA SMANJENJE POTROŠNJE GORIVA

Danas je velik broj vozača uvjeren kako će sporijom vožnjom uštedjeti znatnu količinu goriva, ali to baš i nije točno. Ako se na semaforu krećete brzinom puža, nećete osjetno smanjiti potrošnju goriva, ali ćete znatno usporiti promet.

U ovoj situaciji postoji jedno pravilo koje na prvi pogled djeluje kontradiktorno. Naime, ukoliko želite smanjiti potrošnju, potrebno je samo odlučno dati gas (ali ne pritisnuti papučicu gasa do daske) i uredno mijenjati brzine naviše, daleko prije crvenog polja na brojaču okretaja. Ovdje je najvažnije znati na kojem broju okretaja motor postiže maksimalni okretni moment, jer upravo tada vaš motor radi najefikasnije. Zlatno je pravilo držati se sredine: kod benzinaca je to oko 3.500 o/min, dok se srednja vrijednost kod dizelskih motora vrti uglavnom oko 2.000 okretaja u minuti.

Ako ste u mogućnosti, dobro bi bilo izbjeći svim vozačima mrske prometne čepove, ali i kratke dionice od nekoliko kilometara, jer hladan motor je i “najžedniji”.

Na auto-cestama također možete iskoristiti stari trik iskusnih vozača kako biste ostvarili manju potrošnju. Jednostavno odaberete pogodnu “žrtvu” koja se kreće brzinom koja vama odgovara te vozite iza nje na pristojnom razmaku. Najbolje bi bilo da to bude neki kombi, autobus ili kamion (sa zatvorenim tovarnim prostorom). Veća vozila, naime, stvaraju veći zračni tunel, odnosno smanjuju otpor zraka vašem vozilu koje se kreće iza njih, što utječe na smanjenu potrošnju goriva.

Kod većine vozača frustracija nastaje onog trenutka kad ustanove da je prosječna potrošnja njihovog automobila osjetno veća od one tvornički deklarirane. U takvim se situacijama često dogodi da netko od vaših poznanika s istim automobilom postiže manju potrošnju te se nameće pitanje – je li moj auto u potpunosti ispravan? Velik broj vozača potroši veću količinu novca na servisiranje, a pritom često dolazi do zamjene i brojnih ispravnih dijelova, da bi se na kraju jednostavno konstatiralo da povećanoj potrošnji nema lijeka. Međutim, promjenom načina vožnje možete uštedjeti nezanemarivu količinu goriva.

Izbor motornog ulja također utječe na “žeđ” vašeg vozila, pa se mnogi stručnjaci slažu da pri izboru ulja ne kupujemo ona najjeftinija, sumnjive kvalitete. Kako se za motorno ulje kaže da je ”krv” vašeg vozila, odaberite ipak ono kvalitetnije. Preporučujemo ulja koja se po kvaliteti nalaze rame uz rame s najboljim uvoznim uljima na hrvatskom tržištu, budući da motor koji se dobro podmazuje bolje i lakše radi, a samim time troši i manje goriva.

Na kraju, pad u potrošnji goriva možete ostvariti i ako osigurate da vaš motor pravilno “diše”. Dakle, iznimno je bitno da redovito mijenjate filter zraka. To nije velika investicija, a rezultati vas mogu iznenaditi, jer zagušen filter zraka vidljivo povećava potrošnju goriva i istodobno nepovoljno utječe na radni vijek motora. Motor tada uz povećanu potrošnju ima i manje snage, teže postiže optimalne okretaje i pruža slabije performanse. U ovom su slučaju posebno osjetljivi agregati s naprednom i sofisticiranom tehnologijom ubrizgavanja goriva, pa nije na odmet malo ubrzati intervale izmjene.

crna-hronika.info

Back to top button