Žene prekinule šutnju: Potresna svjedočenja o tome šta su doživjele u bolnicama…

Kampanja “Prekinimo šutnju” na društvenim mrežama Udruženja “Prirodni porod” iz Sarajeva umnogome je pokrenula žene u Bosni i Hercegovini, iznoseći veliki broj istinitih potresnih svjedočenja žena o tome šta su doživjele u bolnici tokom poroda ili abortusa, gdje su se intervencije kiretaže radile bez anestezije, o nesavjesnim doktorima, lošim uslovima u našim bolnicama… Kampanja je uslijedila nakon istupa saborske zastupnice u susjednoj Hrvatskoj zbog intervencija koje se rade bez anestezije ili bez adekvatne anestezije, ali se svjedočanstva tiču čitavog poroda.

DOLORES RADONIĆ I DR. AMIRA ČERIMAGIĆ
Primjena anestezije
Dr. Amira Ćerimagić, predsjednica Udruženja, za Oslobođenje kazuje kako je kampanja pokrenuta zbog intervencija koje se primjenjuju usljed neadekvatne ili nikakve primjene anestezije. “Svjedočanstva koja su počela dolaziti opisuju porod od početka do kraja, otvorila se čitava nova problematika koja nama nije nepoznata, jer smo mi sve mame sa iskustvima porađanja u bh. porodilištima. Ti problemi potiču od neefektivne komunikacije prema porodiljama i svega onoga što se dešava iza zatvorenih vrata, jer naše porodilje ulaze u porodilište same, nemaju pratnju, nema supruga i tako izađu. S druge strane, jako je teško pokrenuti tužbu preko advokata i konkretno se pobuniti. Ukoliko su majka i beba zdrave, ako se nije neka tragedija desila, sve manje od toga se ne tretira. Treba uzeti u razmatranje da porodilja kada izlazi iz porodilišta, u tom osjetljivom periodu od 40 dana bavi se bebom i onda prođu ti momenti”, naglašava dr. Ćerimagić.

DOLORES RADONIĆ I DR. AMIRA ČERIMAGIĆ
S tim u vezi aktivistice donose i dio zabilježenih teških ispovijesti brojnih bh. žena. “Cijeli dan se deru na mene, jer kada mi kažu da se popnem na krevet zbog CTG-a ili kada me doktorica trebala pregledati, da pređem u drugu prostoriju, nisam mogla odmah skočiti, kako su to one zamislile. Cijeli dan sam slušala kako sam bezobrazna, jer one nemaju cijeli dan da me čekaju.” Zatim, drugo iskustvo: “Prvi porod, Koševo, rezana naživo, sve sam osjetila na živo, bez anestezije.” Treće iskustvo: “Ona mi je samo preuzela bebu i priđe da me šije, naživo, bez anestezije”. Sljedeće iskustvo: “Prvi porod. Tortura šivanja rane naživo. I dan-danas mi je ostao, kako fizički, tako i psihički ožiljak, koji me svaki put na to podsjeti.” Stotinu ovakvih ispovijesti prikupile su članice Udruženja “Prirodan porod”, kako bi alarmirale i nadležne u BiH. Ispovijesti žena i dalje svakodnevno pristižu.

Također i Dolores Radonić, aktivistica i jedna od osnivačica Udruženja, objašnjava kako su se upravo 13. oktobra odlučili priključiti sestrinskoj inicijativi udruge Roda koja je započeta u Hrvatskoj “Prekinimo šutnju”. “U našoj kampanji bh. žene su iznijele svoja teška iskustva u rodilištima koja se odnose na medicinske zahvate rađene bez anestezije tokom porođaja i koji su rađeni kao da se nalazimo u 15, a ne u 21. stoljeću. Ona svjedoče nehuman odnos ljekara prema pacijentima, kao i tešku proceduru šivanja nakon poroda koja je rađena bez anestezije. U roku od samo nekoliko dana skupili smo više od stotinu svjedočanstava u ovom trenutku koja se nalaze na našoj Facebook stranici, stvarnih iskustava žena čija imena i prezimena imamo u svojim inboxima. Mnoge od njih su se odlučile da progovore javno i da se očituju javno iako i dalje kod većine njih vlada strah”, naglašava Radonić.

PORODILJAMA OBEZBIJEDITI ADEKVATNE USLOVE U BOLNICAMA
Velika razlika
Govoreći o veoma velikim razlikama iskustava žena u porodilištima u BiH i vani, odnosno dijaspori, dr. Ćerimagić kaže kako članice Udruženja prate strukovne smjernice ginekoloških udruženja i novina koje se trebaju uvoditi i u BiH. Ali vidljivo je da se one kod nas uopšte ne prate. “Vidimo da se te smjernice koje su aktuelne i sasvim rutinske u evropskim porodilištima kod nas još nisu uvele, uprkos traženju porodilja. Druga stvar su subjektivni doživljaji porodilja. U kontaktu smo sa ženama iz dijaspore koje su imale iskustvo poroda u bh. porodilištima, naprimjer, a drugo su dijete rađale u zemljama Skandinavije, Njemačke, Austrije i koje nam svojim svjedočanstvima upravo potvrđuju sve ovo što smo mi do sada pratile i daju nam vjetar u leđa da nastavimo kampanju u BiH.

MERIMA BABIĆ

Back to top button