Iskusni bh. političar pred ‘nemogućom misijom’: Haris Silajdžić kandidat za novu svjetsku poziciju…

Jedan od potencijalnih kandidata za ovu veoma zahtjevnu poziciju je i bivši član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Staffan de Mistura ranije je najavio da će krajem novembra ove godine odstupiti s te pozicije – piše Oslobodjenje.

Jedan od potencijalnih kandidata za ovu veoma zahtjevnu poziciju je i bivši član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, prenosi agencija IRIN.

Osim Silajdžića de Misturinina zamjena mogao bi biti i specijalni koordinator UN-a za mirovni proces na Bliskom istoku Nikolaj Mladenov (Bugarska), kao i slovački diplomata Jan Kubiš. Kandidati su i bivši alžirski ministar vanjskih poslova Ramtane Lamamra i ambasador Norveške u Kini Geir Pedersen.

Novi specijalni izaslanik naći će se praktično pred „nemogućom misijom“ u Siriji, gdje rat traje već sedam godina i gdje su bezbrojni mirovni procesi rezultirali neuspjehom.

Staffan de Mistura je protekle četiri godine proveo na ovoj poziciji, ali kao i njegovi prethodnici, nije imao velikog uspjeha. Poziciju je napustio, kako je istakao, „isključivo iz ličnih razloga“.

Siriji još uvijek nedostaje humanitarne pomoći, a brojni Sirijci i dalje su izloženi opasnostima, pogotovo oni koji žive u regiji Idlib.

„Nadamo se da će novi tim nastaviti nadogradnju dosadašnjeg de Misturinog rada i fokusirati se na tri miliona civila u regiji Idlib. Kriza još ni izbliza nije gotova“, rekla je Rachel Sider, iz Norveškog vijeća za izbjeglice.

Osnovni zadatak novog specijalnog izaslanika bit će da „oživi“ mirovne pregovore u Ženevi koji su stagnirali u proteklim godinama. Posljednji značajniji pregovori održani su u proljeće 2017. godine, ali nisu donijeli značajniji rezultat.

De Mistura je u proteklom periodu pokušao raditi sa Rusijom, Iranom i Turskom na uspostavljanju komiteta koji bi usaglasio prijedlog novog sirijskog ustava. No, u tome nije uspio.

Novi spencijalni izaslanik ulazi u „nemoguću misiju“ i iz razloga što sirijski predsjednik Bashar al-Assad nikada neće prihvatiti diplomatske mehanizme koji bi rezultirali političkom tranzicijom u toj zemlji.

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

mgid.com, 289198, DIRECT, d4c29acad76ce94f