Ko je drugi ubica sarajevskih policajaca i gdje se krije: Šta Srećko Trifković može otkriti u pritvoru?

Mještani Pala i okolnih naselja, koji su dobro upućeni u posljednja dešavanja u glavnom gradu BiH, smatraju da je greška što su prilikom istrage ubistva sarajevskih policajaca zaobiđene određene osobe koje bi sigurno mogle dati mnogo informacija istražiteljima, piše Oslobođenje

Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo zatražilo je, a Kantonalni sud u Sarajevu odredio jednomjesečni pritvor za Srećka Trifkovića, koji se dovodi u vezu sa ubistvom sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, te krivičnim djelom teška krađa. Pritvor je, kako je za Oslobođenje potvrdila Azra Bavčić, portparolka sarajevskog Tužilaštva, određen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze, ponoviti krivično djelo i istovremeno zbog opasnosti da bi moglo doći do uznemirenja javnosti.

Zahtjev tužiteljice

Trifković, stari znalac organa gonjenja, priveden je preksinoć na saslušanje u Tužilaštvo. On se, prema riječima advokatice Tatjane Savić, branio šutnjom. Savić podsjeća da je njen klijent već privođen u okviru istrage koja se vodi zbog ubistva sarajevskih policajaca, kada je dao iskaz tužiteljima. Drugi put kada je priveden, kaže Savić, branio se šutnjom.

Smatra da Tužilaštvo tapka u mraku, te da nema dokaza protiv njenog klijenta.

Sjednica na kojoj se odlučivalo o pritvoru jučer je odlukom sutkinje Indire Jahić zatvorena za javnost. Ova odluka je uslijedila nakon zahtjeva sarajevske tužiteljice Sabine Sarajlije, koja smatra da bi prisustvom medija istraga u ovom slučaju bila ugrožena.

Trifkovićeve advokatice Tatjana Savić i Nina Kisić nakon održanog ročišta nisu željele davati nikakve informacije s obzirom na to da je sjednica bila zatvorena za javnost.

Prethodno je tužiteljica Sarajlija obrazložila da postoji osnovana sumnja da je Trifković jedan od izvršilaca ubistva policajaca, ali i teške krađe vozila, no zbog zaštite istrage ne može iznositi ostale dokaze. Odbrani nisu bili predočeni svi dokazi zbog, kako je pojasnila tužiteljica, interesa istrage. Nakon kraće pauze i upoznavanja sa dokazima, ročište je nastavljeno.

Treba napomenuti i to da tokom jučerašnjeg dana nije bilo privođenja osumnjičenih osoba. Kako je Oslobođenje već pisalo, do sada je privedeno 50 osoba, a pretreseno 12 lokacija. Svi osim Trifkovića su nakon saslušanja pušteni na slobodu.

Inače, mještani Pala i okolnih naselja, koji su dobro upućeni u posljednja dešavanja u glavnom gradu BiH, smatraju da je greška što su prilikom istrage ubistva sarajevskih policajaca zaobiđene određene osobe koje bi sigurno mogle dati mnogo informacija istražiteljima.

– Ljutan (Njegoslav Milinković, op.a.) je počeo da radi na brenti i ima jak alibi. Ali, za njega pričaju da je učestvovao u nekoliko vatrenih obračuna s policijom. Navodno je bio u akciji 2015. kada su kradljivci pucali na ženu kojoj je ukraden auto. On se spominje i prilikom krađe džipa kada je u Sarajevu usput “ukradeno” i dijete koje je bilo u vozilu. Bio je i u akciji kada je policija u Vogošći lopovima poturila bijelu škodu i čekala ih da je ukradu. I tada je došlo do pucnjave. On se spominje da je navodno bio u pratnji i prilikom ove akcije krađe golfa sa Alipašinog Polja. Čudno je da je on pušten, a da je uhapšen Trifković, koji s ovim događajem vjerovatno nema veze. Interesantno je da je Trifković odbio da bude suradnik Tužilaštva BiH u predmetu Volan, a sada je uhapšen. S druge strane, opet, nekoliko optuženih u ovoj akciji, a koji su pristali da sarađuju sa Državnim tužilaštvom, sada nije privođeno, a bili bi sigurno od koristi u rješavanju ubistva sarajevskih policajaca – navodi za Oslobođenje izvor blizak kriminalnim grupama u Istočnom Sarajevu.

trifkovic

Sagovornik Oslobođenja ističe da je crni golf, vozilo kojim je ubica pobjegao nakon brutalnog ubistva Šehovića i Vujinovića, navodno nađen u garaži izvjesnog Manče u Jelovcima, a koji, tvrdi izvor, do sada nije bio privođen.

Osim Trifkovića, koji je optužen u predmetu Volan, na slobodi se nalazi i još nekoliko optuženih. Svi će se u Sudu BiH ponovo sastati 12. novembra, kada će im čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi početi suđenje. Ranije je postupak u odnosu na Bojana Košarca, koji se nalazi u pritvoru, odvojen u odnosu na ostale optužene.

Više detalja saznajte ovdje.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

Back to top button