Komšić pozvao Grabar Kitarović i Plenkovića u zvaničnu posjetu Sarajevu

Predsjednik Demokratske fronte i novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozvao je danas predsjednicu i premijera Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović i Andreja Plenkovića da nakon formiranja novog saziva Predsjedništva BiH zvanično posjete Sarajevo.

Iz Demokratske fronte je saopćeno da je poziv upućen kako bi se na nivou institucija razgovaralo o svim otvorenim pitanjima između BiH i Hrvatske, ali i o zaključcima Vijeća Evropske unije u kontekstu podrške Republike Hrvatske provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava.

– S obzirom na to da predsjedica i premijer Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković kontinuirano izražavaju zabrinutost stanjem u BiH, i da pred međunarodnim govornicama tematiziraju društvene i političke prilike u našoj državi, pozivam ih da odmah nakon formiranja novog saziva Predsjedništva BiH načine zvaničnu posjetu Sarajevu, odnosno Predsjedništvu BiH – naveo je Komšić.

Dodaje da je potrebno razgovarati o svim otvorenim pitanjima između dviju država, pa čak i onim pitanjima koja su unutarnja pitanja BiH i Hrvatske na nivou institucija, u duhu razumijevanja i obostranog poštivanja.

– Vjerujem da je potrebno razgovarati o pitanju granica, povratu imovine Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj, problemu „Buškog jezera“, ali i o svim drugim pitanjima za koje zvanični Zagreb izražava interes – navodi Komšić.

Kaže da će u razgovoru s novim kolegama u Predsjedništvu BiH učiniti sve što je potrebno da odmah nakon posjete Briselu, prijem hrvatske delegacije bude u samom vrhu prioriteta.

– Imajući u vidu da je Republika Hrvatska u dva navrata glasala zaključke Vijeća Evropske unije po kojima se u BiH neodložno moraju implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava, bez da se povlače potezi koji BiH mogu udaljiti od implementacije tih presuda, vjerujem da bi bilo naročito korisno razgovarati o spremnosti Republike Hrvatske da kroz institucije EU i doista podrži zaključke Vijeća Evropske unije, te implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava koje za osnovni cilj imaju osiguravanje jednakopravnosti svih građana BiH – naglašava Komšić.

On je podsjetio hrvatski državni vrh na zaključke za koje je Hrvatska glasala u Vijeću Evropske unije, posebno na zaključak broj 4. Vijeća Evropske unije od 16. oktobra 2017. godine kao i na zaključke 58. i 59. Vijeća Evropske unije od 28. juna 2018. godine.

– Iz navedenih zaključaka jasno je da je Republika Hrvatska glasajući za te zaključke, fokus stavila na implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava, što je vidljivo iz dokumenata Vijeća Evropske unije, ali nažalost nije vidljivo u političkoj praksi zvaničnika Republike Hrvatske. Zbog toga pozivam predsjednicu i premijera Hrvatske da dođu u zvaničnu posjetu Sarajevu, te da razgovaramo o provođenju navedenih zaključaka uz podršku Evropske unije i Republike Hrvatske kao njene članice – naveo je Komšić.

Znajući da se zvaničnici Republike Hrvatske pozivaju na odluku Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, Komšić ističe da se „stiče gorak dojam da su zvaničnici Republike Hrvatske, kao i dobar dio javnosti u Hrvatskoj, itekako obmanuti u vezi sadržaja ta odluke“.

– Ustavni sud BiH nigdje nije odlučio da se zabranjuje izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH iz svih kantona i svih konstitutivnih naroda jer je to nemoguće zato što se radi o ustavnoj normi. Stoga je nemoguće implementirati odluku Ustavnog suda u slučaju Ljubić na taj način, jer takva odluka u tome smislu nije ni donesena. Da jeste donesena na taj način, nju bi, upravo sa stanovišta zaključaka Vijeća Evropske unije, bilo nemoguće implementirati jer bi to značilo ne samo udaljavanje nego i onemogućavanje provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava. Vjerujem da ćemo uskoro imati priliku razgovarati o ovim i svim drugim detaljima koji se tiču navedenog – zaključio je Komšić, saopćeno je iz Demokratske fronte.

(Bportal.ba/Fena)

Back to top button