Poštarima je dan isplate penzija opasan po život

Koliko posao poštara zna biti opasan i rizičan, najbolje govori događaj od utorka, kad su dvojica razbojnika nasrnula na uposlenika “Hrvatske pošte” (HP) Mostar te mu, prijeteći pištoljem, otrgnuli torbu, u kojoj je bilo 20.000 KM namijenjenih za penzije.

Kako nam je rečeno, policija sve češlja, od garaža do drugih objekata, ne bi li se ušlo u trag bijelom Caddyju, kojim su razbojnici pobjegli i na kojem je poštar, iako u šoku, uočio oznaku S.

Sličan slučaj

Skoro identičan slučaj dogodio se početkom godine u mostarskom naselju Raštani, kad je, također uposlenika HP Mostar, zaskočio maskirani i naoružani razbojnik te mu oteo torbu, u kojoj su se nalazile 4.000 KM za isplatu penzija. Poštar u Raštanima penzije je, nakon napada, dijelio u pratnji policije.

Ako zavirimo u arhiv crne hronike, uvjerit ćemo se koliko su se prečesto znali naći na meti razbojnika. Tukli su ih, napadali nožem, sjekirom, pljačkali, postavljali im bombe na ulazna vrata kuće…

Očito je da su najviše izloženi napadima prvih dana u mjesecu, kad počne isplata penzija, pa se sa pravom postavlja pitanje kako ih baš tada zaštititi od bahatih pljačkaša, koji, očito, ne prezaju ni od čega da se domognu plijena.

– Poštari i drugi uposlenici HP Mostar prilikom prenošenja novca strogo poštuju pravila propisana važećom zakonskom regulativom. To u praksi znači da se prenose manje sume novca, i to u torbama koje su opremljene elektrohemijskim uređajima za bojenje novca. Tako da, i u slučaju krađe novca, on bude obojen i oštećen tako da se ne može koristiti u normalnom novčanom prometu – rečeno nam je iz “Hrvatske pošte” Mostar.

Svi se još sjećaju krvavog događaja od 8. februara 2013., kad je ubijen poštar Draško Vidović, a za taj zločin na 17 godina zatvora osuđen je Siniša Majkić zvani Šiptar.

Aktivirao bombu

Znajući da nosi penzije, Majkić je, naoružan dvjema bombama, nožem i plastičnim pištoljem, sačekao Vidovića na lokalnom putu. Kad je Vidović naišao na motociklu, Majkić je iskočio na put i zaprijetio da će ga ubiti ukoliko ne preda torbu. Poštar je sišao sa motocikla i Majkić je na njega bacio bombu. Vidović je poginuo, a Majkić je s njegovog tijela skinuo torbu, u kojoj je bilo 20.850 KM. Nakon toga je pobjegao, ali je nekoliko trenutaka poslije slučajno aktivirao i drugu bombu, pri čemu se ranio.

Dobio sjekiru u leđa

Poštar Ekrem Henić povrijeđen je u septembru 2016. godine u Sanskom Mostu tokom uručivanja sudskog poziva. On je motociklom došao pred kuću napadača.

Nakon što je ušao u njegovo dvorište, nasilnik je, psujući, krenuo na Henića sjekirom. Poštar se okrenuo pokušavajući pobjeći, ali ga je napadač sustigao i udario sjekirom u leđa, u području desne plećke. Povrijeđeni poštar uspio je pobjeći te se dovezao u krug gradske pošte, gdje su mu kolege pružile prvu pomoć.

Nepoznati razbojnik je početkom avgusta prošle godine u blizini Mosta Suade i Olge, nedaleko od zgrade Parlamenta Bosne i Hercegovine u Sarajevu, presreo, pretukao i opljačkao poštara. Razbojnik je izudarao poštara nepoznatim predmetom, usljed čega je on u besvjesnom stanju ostao da leži na ulici. Poštara su ubrzo uočili građani, koji su alarmirali policiju. Poštar je u trenutku pljačke dijelio penzije.

Uređaj za bojenje novca

Iz poštanskih preduzeća navode da se poštari mogu zaštititi na dva načina, i to tako što će zadužiti elektrohemijski uređaj za bojenje novca, a drugi način je da zaduže elektrošok uređaj za samoodbranu. Preporučuje im se da izbjegavaju mjesta na kojima mogu biti napadnuti, a da prilikom napada prvo čuvaju svoj život, a onda i povjereni novac.

Avaz

Back to top button