Ratni krvnik Radovan Karadžić dobio penziju u RS

Izdržava prvostepenu 40-godišnju zatvorsku kaznu

Prvi predsjednik Republike Srpske i ratni zločinac, haški osuđenik Radovan Karadžić zvanično je postao penzioner u 73. godini života.

Penzionerski status ima već tri mjeseca, potvrdili su za ATV u Fondu PIO RS, ali i njegova kćerka Sonja Karadžić-Jovičević. Krajem 2016. godine, u 71. godini života, Karadžić je podnio zahtjev za ostvarivanje prava na starosnu penziju.

U Fondu PIO su proveli upravni postupak, donijeli rješenje i odobrili penziju.

– Karadžić, po osnovu radno stečenih prava iz Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, ima pravo na penziju kao svi drugi građani, osiguranici Fonda PIO RS ili nekih od fondova na prostoru bivše Jugoslavije, odnosno nosilaca nekih od ino osiguranja s kojima BiH i RS ima potpisan međudržavni sporazum o socijalnom osiguranju – kaže Mladen Milić, direktor Fonda PIO.

Ovaj ratni zločinac skupio je nepunih 27 godina radnog staža, za koje su u Fondu PIO utvrdili da su plaćeni doprinosi. Radovan Karadžić izdržava prvostepenu 40-godišnju zatvorsku kaznu za ratne zločine prema presudi Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu, a penziju preuzima njegova supruga Ljiljana Zelen-Karadžić.

Kćerka Sonja Karadžić-Jovičević kaže da penzija njenom ocu nije obračunata za sve godine radnog staža.

Karadžić-Jovičević: Nezadovoljna jer mu penzija nije izračunata za sve godine radnog staža
– Paradoks je da period kada je bio predsjednik nije obuhvaćen zbog nekompletirane dokumentacije, što je u principu isključivi problem birokratije tog vremena i kasnije. Ja se zaista nadam da će to u narednom periodu biti rješeno, u zakonom predviđenim okvirima, jer mislim da je nečuveno da postoji trag da je radio u kabinetu predsjednika, ali ne i je li bio vozač, ložač, portir ili predsjednik. Pogotovo ako imamo na umu da nije tamo gdje trenutno jeste zato što je krao trešnje, nego zato što je bio predsjednik i vrhovni komandant – kaže Sonja Karadžić-Jovičević.

Prije tih funkcija koje je obnašao od 1992. do 1996. godine, Karadžić je radio kao sanitarni i medicinski inspektor, što je njegovo srednjoškolsko obrazovanje, bio je pisac u Radničkom univerzitetu “Đuro Đaković” u Sarajevu, radio je kao ljekar u domovima zdravlja i na UKC Koševo.

Autor: ATV

Back to top button