Dedu Osmana vidjeli kako klanja na mostu, pa mu odlučili skupiti novac za umru

Bilo hladno ili ne, dedo je na mostu, a kako ne može ostaviti svoj štand da bi otišao u obližnju džamiju kada nastupi vrijeme za namaz, ni slučajno ga ne želeći propustiti, dedo klanja na svom “radnom mjestu”
Dedo Osman klanja na mostu u Zenici

FOTO: FACEBOOK
Dedo Osman iz Blatuše mnogim Zeničanima je poznat jer na Jalijskom mostu u ovom gradu svakodnevno na svom štandu prodaje razne predmete i igračke, kako bi sebi mogao zaraditi barem koju marku.

Bilo hladno ili ne, dedo je na mostu, a kako ne može ostaviti svoj štand da bi otišao u obližnju džamiju kada nastupi vrijeme za namaz, ni slučajno ga ne želeći propustiti, dedo klanja na svom “radnom mjestu”.

Nekoliko njegovih sugrađana zapazilo ga je na mostu u vrijeme podne-namaza. Zeničanku Adlu Abazović ovaj prizor posebno je ganuo, te je pomislila kako bi bilo dobro skupiti nešto novca i ovog vjernika poslati na umru.

– Unazad dva dana internetom kruži nekoliko fascinantnih fotografija i fotografija koje svima nama mogu biti velika i golema lekcija. Mnogima već jeste. Naime, na Jalijskom mostu u Zenici, u neposrednoj blizini Turske česme, zabilježena je fotografija dede, Zeničanina, a kako sam mogla da saznam radi se o dedi Osmanu iz Blatuše, insanu kojeg svi vole i insanu koji se bori na ovom dunjaluku, a njegove komšije kažu da je uvijek sretan i zadovoljan. Isto tako, kazali su mi da je već duži vremenski period nastanjen u Blatuši, solidnog zdravstvenog stanja, ali namaz u džematu ne propušta. Oni koji poznaju dedu, znaju da on dane provodi prodavajući svakojake predmete upravo nekoliko metara niže na istoj ovoj lokaciji, da bi osigurao sebi neka malo bolja sredstva za život, a mnogi od nas su znali nekoliko puta proći kraj njega. U periodu dok je bio na svom “radnom mjestu” nastupio je ezan za kako se čini podne-namaz, a dedo je ostavio sve i pristupio onom najvažnijem, namazu – napisala je Abazović i dodala: “Vjerujem, da će mnogima ova hair priča biti ders, da i bez obzira na mjesto, uvjete, lokaciju, raspoloženje, satnicu, namaz se mora klanjati na vrijeme i ništa nije važnije na ovom dunjaluku od namaza. Najsretnija bih bila kada bi smouspjeli prikupiti sredstva da dedu pošaljemo na Umru, u sveta mjesta, Mekku i Medinu, srce mi je od sreće plakalo kada sam ovo vidjela. Ovakvi ljudi zaista su ogledalo našeg društva bez obzira na to što nisu ministri, predsjednici, direktori, nego obične Allahove praške, ali mnogo veći i mnogo jači.”
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10216196744805346&id=1053674475

Ova Zeničanka nije ni slutila kako brzo i koliko će veliki odjek imati njen apel.

Mnogi su se odmah počeli javljati i organizovati akciju prikupljanja novca kako bi dedo Osman mogao otići na umru.

Kako saznajemo, iz inostranstava se javila i jedna osoba koja sama želi finansirati odlazak dede Osmana na umru, dok su drugi obećali uplatiti novac za hadž.

Ipak, Adla Abazović, glavna inicijatorka ove akcije, nije htjela govoriti o detaljima jer je kako kaže “preuranjeno”, s obzirom na to da glavni donator u Zenicu stiže tek početkom decembra, te će tek tada znati da li će obećana donacija zaista biti uplaćena.

Izvor:
Faktor

Back to top button