Rušenje ustavnog poretka BiH: Dodik pokušava preuzeti OSA-u ili je uništiti

Dodik pritiskom na OSA-u također pokušava otvoriti prostor da ulaskom njegove stranke u državnu vlast insistira na imenovanju sebi lojalnog kadra na mjesto direktora te Agencije, što bi u praksi rezultiralo, uzimajući u obzir otvorene secesionističke aspiracije i pokušaje prikrivanja uloge u određenim nezakonitim aktivnostima, potpunim derogiranjem te institucije

Milorad Dodik mandat u Predsjedništvu BiH najavljuje kršenjem Ustava i državnih zakona. Protivno utvrđenim obavezujućim odredbama, najavio je formiranje entitetske obavještajne službe zbog, kako je kazao, nezadovoljstva radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

– Mi nikakve koristi nismo imali od OSA-e. Ona je bila usmjerena da kontrolira naše institucije, a ne da rade na sigurnosti na prostoru cijele BiH – izjavio je Dodik pojašnjavajući svoje namjere.

Šefove stavove pokušao je dodatno obrazložiti glavni SNSD-ov obavještajac Sredoje Nović, pravdajući ih OSA-inim radom koji, kako je kazao, nije usklađen sa Ustavom i zakonima.

– Ključni problem u BiH je što u OSA-i smatraju da ona račune mora da polaže pojedinim ambasadama i ambasadorima umjesto da Banjoj Luci i predsjedniku RS-a, bez obzira na to ko je on i kako se zove, predoči informacije i upozna ga o ključnim pitanjima od interesa za sigurnost RS-a i BiH – izjavio je Nović pozivajući se na Zakon o OSA-i.

Agencija zaista prema Zakonu o OSA-i informira i entitetske predsjednike o obavještajnim pitanjima, ali im, suprotno Novićevim tvrdnjama, nije dužna “podnositi izvještaj” ili ih upoznavati o pitanjima za sigurnost koja nisu u domenu njihovih nadležnosti.

– Informacije se dostavljaju u skladu sa principom “potrebno da zna”, osim ukoliko nije drugačije propisano ovim zakonom – navodi se u Zakonu o OSA-i.

S obzirom da su u SNSD-u čvrsto opredijeljeni poštivanju Zakona o OSA-i, jer se na njega pozivaju pravdavajući svoje stavove, trebali bi biti svjesni da je donošenje bilo kakvih pravnih akata ili poduzimanje bilo kakvih radnji na osnivanju entitetskih obavještajno-sigurnosnih agencija direktno kršenje Zakona, ali i uzurpacija državnih ovlasti i ugrožavanje ustavnog poretka BiH.

To je cijena koju su u SNSD-u očigledno spremni platiti kako bi pod svoju kontrolu stavili jedinu agenciju koja nije pod kontrolom te stranke ili njihovih partnera iz HDZ-a BiH, a koja posjeduje kapacitete da, pored borbe protiv organiziranog kriminala i terorizma, štiti suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH.

Dodik pritiskom na OSA-u također pokušava otvoriti prostor da ulaskom njegove stranke u državnu vlast insistira na imenovanju sebi lojalnog kadra na mjesto direktora te Agencije, što bi u praksi rezultiralo, uzimajući u obzir otvorene secesionističke aspiracije i pokušaje prikrivanja uloge u određenim nezakonitim aktivnostima, potpunim derogiranjem te institucije.

Pripremanje terena za obje solucije, legaliziranje već postojeće paraobavještajne strukture u MUP-u RS-a ili preuzimanje OSA-e, Dodik vrši već nekoliko godina, kako vlastitim istupima, tako i djelovanjem svojih parlamentaraca u Komisiji za nadzor nad radom OSA-e te karikaturalnih samozvanih eksperata za obavještajno-sigurnosni sektor, poput Predraga Ćeranića ili Dževada Galijaševića.

Potonji je prije nekoliko dana, obraćajući se studentima na Fakultetu sigurnosnih studija u Banjoj Luci, indirektno najavio Dodikove namjere da preuzme OSA-u.

– Јoš nije preuzeta vlast u Sarajevu, Vijeće ministara nije stavljeno pod kontrolu i OSA-u i dalje vodi notorni islamista Osman Mehmedagić Osmica – izjavio je Galijašević, upozoravajući na moguće sigurnosne prijetnje dok se “institucije ne popune drugim ljudima”.

A institucije bi se u tom slučaju popunile upravo Ćeranićem, koji bi se u tom slučaju vratio u Agenciju iz koje je izbačen, Galijaševićem, koji je svojevremenu u zamjenu za novac nudio usluge OSA-i, ili kompromitiranim smijenjenim kadrovima poput Riste Zarića, bivšeg zamjenika direktora čiji je vozač ukrao i neovlašteno iznio dokument na osnovu kojeg je vlast u entitetu RS pokušala iskonstruirati aferu “Ušće”.

Podršku će Dodik u realizaciji svojih ambicija, kao što je to bio slučaj u proteklim godinama, imati u HDZ-u BiH, ali i, ako ćemo suditi prema dosadašnjim javnim istupima i djelovanju, pojedinim političkim opcijama koje se deklariraju kao probosanske, poput SBB-a.

Uzimajući u obzir efektivnu kontrolu nad SIPA-om, kompletnim pješadijskim pukom Oružanih snaga BiH, ali i cijelim pravosudnim sistemom, OSA je preostala kao jedina državna institucija koja je u stanju zaustaviti ili prevenirati posljedice Dodikove politike. S tim u vezi i ne čudi angažman koji još uvijek aktuelni predsjednik entiteta RS ulaže u derogiranje ili preuzimanje kontrole nad tom Agencijom.

Izvor:
Faktor

Back to top button