Nismo je zatvorili u ratu, nećete je ni vi zatvoriti u miru: Radnici na nogama zbog najave zatvaranja GIKIL-a

Nismo je zatvorili u ratu, nećete je ni vi zatvoriti u miru: Radnici na nogama zbog najave zatvaranja GIKIL-a

Sindikalna organizacija “Global Ispat Koksne Industrije” d.o.o. Lukavac (GIKIL) poručila je danas da je nezamislivo zatvaranje te kompanije i izrazila spremnost da se bori za kontinuiran i siguran rad uposlenih.

– Nakon posljednjih dešavanja koja nedvosmisleno vode ka zatvaranju GIKIL-a, Sindikalna organizacija, u ime svih radnika kompanije, upućuje posljednje upozorenje i opomenu svima onima koji rade na uništavanju lukavačkog giganta – navodi se u saopćenju Sindikalne organizacije.

Podsjećaju da je GIKIL, nekada samo KHK, u ratu dao ogroman doprinos u odbrani države Bosne i Hercegovine, sa svojim radnicima i namjenskom industrijom.

– Zar je moguće da je sada došlo vrijeme da ta ista država zatvara kompaniju pomoću istih onih koji od nje žive? Radnici GIKIL-a vam poručuju: Nismo je zatvorili u ratu, nećete je ni vi zatvoriti u miru – stoji u saopćenju.

GIKIL je, ističu iz sindikata, firma od koje ovisi ne 1.000, nego od 6.000 do 9.000 radnih mjesta i koja svaki dan otvora nova. Posluje sa 462 domaća pravna subjekta godišnje, te puni budžete na osnovu isplata plata, doprinosa, PDV-a i ostalih poreza.

-GIKIL je gigant, izvoznik, najveći na Tuzlanskom kantonu, među najvećim u BiH, pa kome je onda cilj da GIKIL stane? Pozivamo na zdrav razum i opštinsku i kantonalnu i federalnu vlast. Pozivamo na zdrav razum ministarstva, inspekcije, tužilaštvo i sudstvo. Ne želimo da se borimo, želimo da radimo. Ali, ukoliko nam ne date, vidimo se već u utorak – navode iz Sindikalne organizacije GIKIL-a.

(FENA/ad)

Back to top button