BiH zbog kosovskih carina dnevno gubi pola miliona KM

Bosna i Hercegovina zbog trgovinske blokade na Kosovu, prouzrokovane uvođenjem carina od 100 posto na bh. proizvode, dnevno gubi pola miliona maraka, a Srbija nekoliko puta više.
Pokazuju ovo raspoloživi podaci do kojih su “Nezavisne” došle. Istovremeno, iz Vanjskotrgovinske komore BiH upozorili su kako je zbog ove odluke, ugroženo 10.000 radnih mjesta.

Do kada će odluka vlasti u Prištini biti na snazi, juče niko nije smio da nagađa s obzirom na to da ignorišu zahtjeve za njeno povlačenje, dok sa druge strane u Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA) ne postoji mehanizam koji bi Kosovo natjerao da povuče odluku.

Ono što je bilo vidljivo samo dan nakon donošenja odluke je da će se ona veoma loše odraziti na stanovništvo i male trgovine kroz nestašicu na policama, a koja će izazvati i povećanje cijena, pa mnogi smatraju kako Kosovo ide u svojevrsnu izolaciju. Tako je, na primjer, hljeb poskupio za 30 posto, a rasla je cijena brašna, ulja, kvasca, soli, šećera.

Na društvenim mrežama se pojavljuju fotografije na kojima se vidi da je, recimo, cijena kutije “Bambijeve” plazme od 300 grama čak sedam eura. Tržišni inspektori juče su od ranih sati obilazili vlasnike trgovinskih lanaca i prodavnica i uručivali im na potpis naredbu kojom se obavezuju da će poštovati odluku o povećanju carinske stope.

Bojan Rajković, vlasnik marketa “Anđela”, najvećeg u Lapljem Selu, kod Gračanice, rekao je da je morao da potpiše izjavu, jer bi u suprotnom uslijedila zabrana rada i pokretanje krivične odgovornosti.

“U izjavi se navodi da je vlasnik trgovinske radnje u obavezi da u prodajnom objektu ne smije držati robu iz Srbije i BiH na koju nije plaćena carina uvećana za 100 posto, kao ni robu koja nema oznaku ‘Republika Kosovo'”, kaže Rajković.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, kazao je da mjere Prištine znače da pokrajina ostaje bez vitalnih proizvoda.

“To nisu samo proizvodi za prodavnice i za široku potrošnju. Koliko sam ja obaviješten, reč je i o gazama, zavojima i svemu drugom, čak i kiseonik za bolnicu u Kosovsku Mitrovicu su zaustavili”, naveo je on.

Prema informacijama iz Carinske i Poreske uprave Kosova, na prelazima Jarinje, Brnjak, Merdare, Bijela Zemlja, Mučibaba i prelazu Mutivoda juče nije bilo kamiona koji prevoze robu iz Srbije i BiH, pišu “Nezavisne“.

Pripadnici specijalne jedinice ROSU i graničnih jedinica dobili su nalog da spriječe ulazak robe iz Srbije i BiH alternativnim putnim pravcima preko sjevera Kosova.

Katarina Adjančić, koordinator Poreske uprave za region Kosovske Mitrovice, pojašnjava da se na robu iz Srbije i BiH, kao i iz drugih zemalja, plaća i porez u iznosu od 18 posto, što će, uz uvedenu carinsku stopu, uveliko ugroziti snabdijevanje tržišta na KiM, prvenstveno prehrambenim proizvodima.

Haber.ba

Back to top button