PADAT ĆE STRAŠNA KIŠA, NE NAPUŠTAJTE DOMOVE: Upaljen narančasti alarm, evo gdje će biti najgore

U velikom dijelu Hrvatske danas se očekuju iznimno obilne kiše. Zbog toga je na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda za cijelu hrvatsku obalu Jadrana upaljen narančasti alarm, izvještava portal “Index.hr”.

Istramet piše da se na sjevernom dijelu Jadrana očekuje između 45 i 90 mm kiše, a na dubrovačkom području od 45 do 100 mm. U drugom dijelu dana na Kvarneru udari bure mogu dostizati 85 km/h pa je izdano žuto upozorenje za to područje.

Kako navodi HRT u prognozi za danas, tokom nedjelje kišovito će biti diljem Hrvatske, pri čemu će obilnijih pljuskova i grmljavine biti na Jadranu i područjima uz njega, a nevolje će nekima prouzročiti i jako, na udare i olujno jugo i oštro.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavat će oblačno, uz povremenu kišu te slab do umjeren istočni i jugoistočni vjetar. Temperatura zraka između 5 i 10 °C.

Podjednako relativno toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz većinom tmurno i oblačno vrijeme i gotovo cjelodnevnu kišu. Jutarnja temperatura bit će oko 5 °C, a najviša dnevna od 7 do 9 °C.

Oblačno uz mjestimice obilne oborine bit će na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima. Puhat će uglavnom umjereno do jako jugo, a prema večeri će uz obalu zapuhati bura. Temperatura zraka u gorju bit će između 3 i 8 °C, a na Jadranu od 11 do 16 °C.

U Dalmaciji će biti također većinom oblačno s kišom, često i obilnijim pljuskovima s grmljavinom, osobito u unutrašnjosti. Puhat će jako i vrlo jako jugo pa će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 15 °C, u unutrašnjosti oko 9 °C, a poslijepodnevna između 14 i 18 °C.

Na jugu Hrvatske oborine također mogu biti obilne, ponegdje i uz 50 do 70 litara kiše po četvornome metru, pa i više. Puhat će većinom jako jugo i južni vjetar, uz moguće olujne udare. Temperatura zraka bit će uglavnom između 13 i 18 °C.

Vremenska prognoza za sljedeću sedmicu

U prva dva dana nove sedmice prevladavat će oblačno uz povremenu kišu, a u utorak, uglavnom u gorju, može pasti i malo snijega. U srijedu se očekuju sunčana razdoblja, koja će biti češća i dugotrajnija u drugom dijelu sedmice. Ipak, bit će postupno hladnije pa je od srijede ujutro u mnogim krajevima vrlo velika vjerojatnost mraza.

Na Jadranu će biti promjenjivo oblačno, povremeno s kišom, osobito u ponedjeljak i utorak. Od srijede će biti pretežno sunčano i hladnije. U utorak će zapuhati umjerena i jaka, na udare i olujna bura koja će oslabjeti tek u drugoj polovini sedmice.

Autor:
Novi.ba

Back to top button