Ročište Trifkoviću: Ko je vozio crni “seat leon” u noći ubistva dvojice policajaca

Odbrana Trifkovića danas se u cijelosti se usprotivila prijedlogu za produženje pritvora
Srećko Trifković s braniteljicom u sudnici

Završeno je ročište u Kantonalnom sudu u Sarajevu povodom prijedloga Tužilaštva za produženjem pritvora Srećku Trifkoviću sa Pala koji se sumnjiči za učešće u teškom ubistvu dvojice pripadnika MUP-a KS kao i tešku krađu. Tužilaštvo je produženje pritvora zatražilo zbog bojazni da bi osumnjičeni mogao ometati istragu i ponoviti krivično djelo, te zbog uznemirenja javnosti.

Kantonalne tužiteljice Aida Topalović i Šejla Heljić kratko su kazale da ostaju kod pismenog prijedloga Tužilaštva te da u cilju zaštite istrage neće posebno obrazlagati dokaze iz kojih proizilazi osnovana sumnja za krivnju Srećka Trifkovića.

S druge strane, braniteljice Srećka Trifkovića, Tatjana Savić i Nina Kisić, detaljno su obrazložile zbog čega se odbrana protivi prijedlogu Tužilaštva KS iako je, kako je istaknuto, odbrana i dalje uskraćena za uvid u dokaze koji inkriminiraju Trifkovića.

Odbrana je prvenstveno od suda zatražila da se proglasi nenadležnim u ovom slučaju, te podsjetila je da je odbrana zatražila od Tužilaštva BiH odnosno Suda BiH da preuzmu ovaj predmet kao stvarno i mjesno nadležni.

Savić je istaknula da je Trifković saslušan 29. oktobra te da je tada Tužilaštvo navelo “da su NN osobe došle na mjesto događaja u vozilu VW tipa “golf 5 ili 6” sa zatamnjenim staklima (…)” a u prijedlogu za produženje pritvora nema više tog “golfa” već se spominje crni “seat leon”. Savić je kazala da je samim time prijedlog za produženje pritvora kontradiktoran.

Također je kazala da je 13. novembra spojen predmet teške krađe prilikom koje je ukraden spomenuti “seat leon” i koji je ukraden 6. 10. u ulici Semira Frašte te se sada ovo vozilo dovodi u vezu sa ubistvom policajaca odnosno da se to vozilo koristilo kao “borbenjak”. Sa ovim predmetom spojen je i pokušaj teške krađe vozila “audi A3”, koji se dogodio tri dana prije ubistva policajaca, a prilikom kojeg je također korišten spomenuti “seat leon”.

– S obzirom na to da Trifković na ove okolnosti nije saslušan smatramo da ovaj prijedlog treba odbaciti. Ovdje kao da imamo novi predmet – kazala je Savić.

Naglasila je i da se u ovom slučaju radi o, kako je navela, nezakonitoj neažurnosti Tužilaštva.

-Tužilaštvo je 30. oktobra izdalo naredbu za DNK – vještačenje tragova pronađenih u automobilu “golf 6” bijele boje, hrvatskih registarskih oznaka. Tih rezultata još nema. Odbrana je kontaktirala vještaka prof. Damira Marjanovića, koji je iznio mišljenje da u izuzetno hitnim slučajevima se rezultati mogu dobiti u roku 24-48 sati – kazala je Savić, te dodala i da je ovo vještačenje povjereno privatnoj ustanovi, a što je, kako tvrdi, protivno ZKP-u.

Kazala je i da je, osim Trifkovića, naloženo biometrijsko vještačenje Slavena Dakića i još četiri osobe, a da iz operativnih podataka policije, odnosno njihovih kontakata sa “PP vezom” pojavljuje, kako je kazala “bar 10 lica koja se dovode u vezu sa ovim događajem”.

Savić se osvrnula i na izjavu Tanje Vukoje, koja je izjavila kako se njen suprug Božo bavio rastavljanjem vozila za koja pretpostavlja da su ukradena, te da je on sarađivao sa Trifkovićem. Ona je u svojoj izjavi navela da joj je suprug rekao kako se čuo sa Srećkom, koji mu je, navodno, rekao da su “dvojica njegovih klinaca napravili s…nje i ubili dvojicu policajaca”.

– Međutim, Božo Vukoje je u izjavi naveo da je čuo da su ubijena dvojica policajaca, te da pretpostavlja da mu zbog ubistva Srećko neće moći dovesti auto. Telefon za koji tvrde da je korišten kada su komunicirali Trifković i Božo je vještačen i tog poziva nema, što dokazuje da se radi samo o pretpostavkama. Te izjave nisu sudu dostavljene jer bi se vidjelo da se radi o pretpostavkama – kazala je advokatica.

Slučaj protiv Trifkovića Savić je nazvala “bacanjem prašine u oči javnosti”, te podsjetila da je on privođen tri puta tokom istrage, da je sam tražio poligrafsko ispitivanje, koje je prošao, kao i da je njegova supruga potvrdila njegov alibi.

Rekla je i da “ni samo Tužilaštvo nije sigurno za šta sumnjiči Trifkovića, da li da je izvršilac ubistva ili ima saznanja o počiniocu”, te navela da nije logično da se Trifković sumnjiči za ubistvo, a da mu nije uzeta parafinska rukavica, niti je izvršen pretres prostorija koje koristi.

Sudu se na kraju ročišta obratio i sam Trifković, koji je kazao da “nema nikave veze s ubistvom, niti ima bilo kakvih saznanja o njemu, te da se i on, kao i svaki stanovnik BIH nada da će se ono riješiti, a počinioci biti pronađeni”.

Tužiteljica Topalović je odgovarajući na navode odbrane istaknula kako je Trifković ispitan 29. oktobra, te da je tačno da je tada navedeno da se radi o “golfu 5 ili 6” jer su to bila početna saznanja iz istrage, ali da se tada branio šutnjom.

Kako je navela, detaljnim pregledima snimaka videonadzora utvrđeno je da se radi o vozilu “seat leon”, ali da su okolnosti iste.

Također je navela da DNK vještačenje nije završeno, jer DNK profil vlasnika bijelog “golfa 6” nije još stigao iz Zagreba, a da je samo dio vještačenja DNK ustupljen privatnoj ustanovi, jer se radi o vještačenju mitohondrijske DNK.

Sud će odluku donijeti u zakonom predviđenom roku.

Izvor:
Faktor

Back to top button