Istragu protiv Davora Dragičevića vodit će OJT Prijedor: Feraget – Ovo je presedan

Međutim, zvaničan odgovor banjalučkog tužilaštva glasi da su tražili delegiranja predmeta zbog želje da budu nepristrasni

Glavni republički javni tužilac Mahmut Švraka naredio je Okružnom javnom tužilaštvu u Prijedoru da preuzme istragu protiv Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida Dragičevića, u slučaju ugrožavanja bezbjednosti službenicima MUP RS – piše Srpskainfo.com.

U prijedorskom tužilaštvu kratko su potvrdili ovu informaciju uz komentar da je Dragičević pozvan na saslušanje 3. decembra ove godine u predmetu ugrožavanja bezbjednosti ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača i načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS Darka Ilića.

Srpskainfo saznaje da je ovakva odluka donesena nakon što su se iz banjalučkog tužilaštva požalili da su pod velikim pritiskom zbog predmeta „Dragičević“.

Međutim, zvaničan odgovor banjalučkog tužilaštva glasi da su tražili delegiranja predmeta zbog želje da budu nepristrasni.

– Kako ovo tužilaštvo već vodi istragu za počinjeno krivično djelo ubistva na štetu Davida Dragičevića, a iz razloga da ne bi došla u sumnju nepristrasnost ovog tužilaštva, predmet protiv građanina Davora Dragičevića je proslijeđen Republičkom javnom tužilaštvu, na delegiranje drugog tužilaštva za postupanje – naveli su u odgovoru iz OJT Banjaluka.

Iz dokumentacije koja je u posjedu Srpskainfo jasno se vidi da će istragu protiv Dragičevića u slučaju ugrožavanja bezbjednosti voditi najmlađe tužilaštvo u Republici Srpskoj.

– Ovo je svojevrsni presedan u pravosuđu Republike Srpske. Prema važećem zakonu glavni republički tužilac Mahmut Švraka može delegirati bilo koji predmet, bilo kojem tužilaštvu u Republici Srpskoj, pa je tako predmet po prijavi MUP RS protiv Davora Dragičevića dodijelio Okružnom javnom tužilaštvu u Prijedoru, a nakon traženja banjalučkog tužilaštva – objasnio je izvor Srpskainfo iz pravosuđa.

Advokat Ifet Feraget potvrdio je da se radi o presedanu.

– Svaki častan tužilac bi trebao reći da ne želi učestvovati u tom predmetu. Zašto nisu delegirani predmeti protiv drugih osoba koje su takođe povezane sa slučajem Davida Dragičevića – upitao je Feraget i dodao da je motiv svega očigledan, a to je da se začepe usta Davoru Dragičeviću.

I dok je Feraget javno govorio o presedanu, većina pravnika sa kojima smo razgovarali ipak je u prvi plan istakla da ne žele zvanično komentarisati poteze Republičkog javnog tužilaštva, jer se radi o „vrućem krompiru“. Dodali su kako ovakvi potezi ne idu u prilog povjerenja javnosti u rad pravosuđa.

– Okružno javno tužilaštvo Banjaluka ima dovoljan broj zaposlenih tužilaca, pa sigurno nije u pitanju nepristrasan rad- izjavio je pravnik koji je zamolio da mu ne navodimo ime.

Dodaje kako je i ranije bilo delegiranja predmeta, ali su bili navedeni uslovi kada se to može uraditi.

-Ranije se znalo da ukoliko se naprimjer sudija pojavljuje kao stranka u postupku, da mu ne može suditi institucija u kojoj je taj sudija radio, ali ovo su sada novi momenti – objasnio je pravnik.

(Srpskainfo, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

Back to top button