Nikšić: Bećiroviću mjesto u Domu naroda Parlamenta BiH

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, gostujući u Pressingu na N1 govorio je o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini nakon održanih izbora. Također, kako je otkrio, Denis Bećirović će biti SDP-ov delegat u Domu naroda Parlamenta BiH u Klubu Bošnjaka.
“Sigurno da izbori i izborni proces koji je iza nas ne dopušta nikome da se šali. Sigurno da smo ozbiljni. To je blok koji ima jednu respektabilnu snagu kada je u pitanju FBiH i državni parlament. Ja mogu da razumijem frustracije kroz koje prolazi neko ko je navikao godinama da vedri i oblači, neko ko ne želi da prihvati činjenicu da se može desiti da se formiraju većine”, kazao je Nikšić o aktivnostima bh. bloka koji čine stranke ljevice kada je u pitanju formiranje vlasti.

Kako je kazao, respektuju rezultate koji su ostvarili SDA, HDZ ili SNSD.

“Dopuštamo da oni pokušaju formirati vlast, ali smo rekli da nećemo sjediti skrštnih ruku. Zbog toga smo bez ikakvih ograda krenuli u formiranje skupštinskih većina u kantonima gdje je to moguće”.

Zašto ste čekali ovoliko da se ujedinite?

“Ja sam namjerno preskočio tu rečenicu. Danas je uzaludno pričati o tome, jednostavno da kažem nije bilo vrijeme. Danas vidimo onako podijeljeni da smo ustvari dobili dva člana Predsjedništva, ali da je Denisu Bećiroviću ukradeno mjesto u Predsjedništvu”.

Bećirović je osvojio skoro 200 hiljada glasova, 54 hiljade više nego cijela stranka. Zašto za tog čovjeka nema mjesta u stranci sada, zašto se povukao iz političkog života?

“Denis Bećirović je potpredsjednik SDP-a, kako nema mjesta? To je čovjek na kojem je sigurno budućnost SDP-a. Denis je čovjek koji će imati svoje mjesto i u parlamentarnom radu i u narednom periodu, a svakako i na drugim pozicijama ukoliko pokaže interes. On na ovaj način pokazuje i razliku između Denisa Bećirovića i drugih kandidata. On će biti sigurno budućnost SDP-a”.

Hoćete li mu ponuditi neku poziciju?

“Naš je plan, želja, evo sad ću prvi put reći, da Denis Bećirović bude delegat u Domu naroda Parlamenta BiH. A sasvim izvjesno, ukoliko SDP bude participirao u vlasti, da Denis Bećirović može imati svoje mjesto i kompetentno obavljati bilo koju poziciju ukoliko pokaže interes. Denis je dio SDP-a, potpredsjednik. Denis je pobijedio, samo zbog ponašanja CIK-a spriječeno je ponovno brojanje da se utvrde činjenice i stvarno stanje. CIK je potpuno izgubio kredibilitet. Učinit ćemo sve da sankcionišemo taj rad”.

(Vijesti.ba / N1)

Back to top button