Tri scenarija: Dodik bira između Predsjedništva BiH i naoružanog obezbjeđenja – hoće li Vilić promijeniti odluku?

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je poručio da neće odustati od svoje namjere i da će ga u narednom periodu obezbjeđivati isključivo policija Srpske, jer samo u njih ima povjerenje

Ukoliko Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH ne dozvoli pripadnicima MUP Republike Srpske da obezbjeđuju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, može doći do toga da Milorad Dodik odluči da ne ide u Sarajevo na sastanke.

Kako tvrde sagovornici portala Srpskainfo.com, ovo je samo jedan od scenarija koji bi se mogao desiti ukoliko Direkcija ne promijeni svoju odluku.

Direktor Direkcije Mirsad Vilić rekao je za Srpskainfo da su 25. novembra uputili pismo Dodiku u kojem ga obavještavaju o načinu pružanja osiguranja i neposredne fizičke zaštite za izabranog člana Predsjedništva BiH.

On je dodao da, radi provođenja zakona i obezbjeđenja bezbjednosti članova Predsjedništva BiH, policijski službenici Direkcije će, prevashodno iz bezbjednosnih razloga, spriječiti ulazak svih naoružanih osoba u zgradu Predsjedništva BiH, a koji nisu službenici Direkcije.

– U skladu s tim ne postoji mogućnost da druga policijska agencija obavlja neposredno osiguranje članova Predsjedništva BiH – poručuje Vilić.

S druge strane, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je poručio da neće odustati od svoje namjere i da će ga u narednom periodu obezbjeđivati isključivo policija Srpske, jer samo u njih ima povjerenje.

Stručnjaci ističu da ukoliko Vilić ne povuče ovu odluku može se desiti da Dodik odustane od odlazaka u zgradu Predsjedništva BiH, a to je u ovom trenutku najrealniji ishod.

– Druga opcija, koja je manje realna, je da obezbjeđenje Milorada Dodika ostavi oružje u Istočnom Sarajevu i da srpskog člana Predsjedništva BiH prate nenaoružani. Postoji još jedna solucija, a to je da pripadnici MUP RS koji obezbjeđuju Milorada Dodika oružje ostave na ulazu u zgradu Predsjedništva – kažu sagovornici.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač izjavio je da u Zakonu o Direkciji policijskih tijela BiH postoji uporište da se pripadnici MUP nalaze u fizičkom obezbjeđenju Dodika.

Lukač je istakao da se MUP Srpske pozvao na zakon koji omogućava da sve policijske agencije u BiH pružaju pomoć jedne drugima.

Prema njegovim riječima, MUP RS na osnovu toga može da se uključi u obezbjeđenje Dodika na njegov zahtjev.

– Čovjek koji u skladu sa zakonom ima obezbjeđenje može da izrazi mišljenje o tome da li mu to obezbjeđenje odgovara ili ne. U ovom slučaju, Direkcija ga lišava tog obezbjeđenja i pokušava da nametne ljude koje on nikada nije vidio – istakao je Lukač.

“Dodik je vrhovni komandant u BiH”

Dragan Lukač je rekao da u skladu sa Zakonom o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, ona može da traži saradnju od MUP Srpske i da ljudi koji se nalaze u fizičkom obezbjeđenju člana Predsjedništva i dalje ostanu tu.

– Međutim, očito je da je jedna mala direkcija sa nivoa BiH uzela sebi za pravo da ignoriše čak i zahtjeve trenutnog vrhovnog komandanta u BiH, što nije primjereno – naglasio je Lukač.

(Srpskainfo.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

Back to top button