Žestoke reakcije iz RS na oslobađajuću presudu za Orića

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović danas je “najoštrije osudio” oslobađajuću presudu ratnom komandantu Armije RBiH u Srebrenici Naseru Oriću koju je izrekao Sud BiH, navodeći da je to nastavak “selektivnog, politički obojenog, neobjektivnog i nepravednog rada najviših pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine”.
-To je još jedna u nizu brojnih presuda pravosuđa BiH koja ruši pravdu, istinu i pomirenje u ovoj zemlji – navodi Čubrilović u pisanoj izjavi.

Mišljenja je da je drugostepena presuda Oriću “zacementirala istinu da pravosuđe BiH sudi isključivo pod uticajem politike uprkos obavezujućim međunarodnim deklaracijama o profesionalnom i pravičnom sudskom postupku i decenijskim bolnim apelima i vapajima porodica srpskih žrtava da se konačno utvrdi istina o stradanju njihovih najmilijih i da odgovorni za zločine budu adekvatno kažnjeni”.

Tvrdi i da je oslobađajuća presuda Oriću “potpuni krah pravosudnog sistema BiH koji do temelja ruši proces pomirenja naroda i izgradnje demokratskog društva i vladavine prava”.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica rekao je da je današnja oslobađajuća presuda Suda BiH komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i konačan dokaz da u Bosni i Hercegovini pravda za Srbe ne postoji.

– Ko će i kada odgovarati za srpske žrtve? Ko će odgovarati za poklane Srbe, silovane Srpkinje i pobijenu srpsku djecu? Očigledno niko, jer je pravda u rukama politike, a ne u rukama prava – ističe Govedarica.

Govedarica kaže da je Oriću moralo da se sudi na osnovu onoga što je učinio, a ne na osnovu toga kojem narodu pripada. Svaki drugi kriterijum je nova uvreda za srpske žrtve.

– Srpske žrtve zaslužuju i mir i pravdu, a to ne mogu da imaju dok su na slobodi oni koji su odgovorni za njihovu smrt – poručio je Govedarica.

Presuda kojom je Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo Nasera Orića i Sabahudina Muhića od optužbi za zločine protiv Srba još jednom pokazuje u kakvom je stanju pravosuđe u Bosni i Hercegovini. Ovakva presuda ponovo dokazuje neprofesionalnost, politički rad i selektivni pristup pravdi u Bosni i Hercegovini.

Sramotno je što je prvenstveno Orić, čovjek odgovoran za stradanje velikog broja Srba u Podrinju, ponovo oslobođen čime je povjerenje u pravosudne institucije po ko zna koji put doživjelo krah.

Ovim je potvrđeno da za zločince nema kazne, a za ubijene i mučene Srbe pravda ovdje nije dostižna.

(Vijesti.ba)

Back to top button