Ko je misteriozni Ibro koji je prijetio Dodiku?! Porijeklom je iz BiH, zvao je s njemačkog broja i…

Prijeteći poziv upućen je sa njemačkog broja i muškarac sa druge strane predstavio se kao Ibro. Pozvao je 26. novembra kabinet Dodika

Tužilaštvo BiH će slučaj prijetnje Miloradu Dodiku, predsjedavajućem Predsjedništva BiH, i njegovim saradnicima najvjerovatnije okarakterisati kao teroristički akt, a muškarac koji stoji iza tog čina identifikovan je zahvaljujući saradnji bh. policijskih agencija i njihovih kolega iz Njemačke.

Otkriva to sagovornik “Nezavisnih”, koji dodaje da je predmet već predat Tužilaštvu BiH.

“Oni su, dakle, na potezu. Identitet tog muškarca je poznat i on bi uskoro trebalo da bude lociran i uhapšen. Nalazi se u Njemačkoj”, pojašnjava izvor “Nezavisnih”.

Naš sagovornik dodaje da operativni podaci koji su zasad prikupljeni pokazuju da osumnjičeni ne pripada nijednoj ekstremističkoj grupi.

Podsjetimo, prijeteći poziv upućen je sa njemačkog broja i muškarac sa druge strane predstavio se kao Ibro. Pozvao je 26. novembra kabinet Dodika, te vrijeđao njega i njegove saradnike i prijetio im smrću, govoreći “da će ih sve zapaliti”, i to zbog postavljanja zastave Republike Srpske u Dodikovom kabinetu.

“Riječ je o muškarcu porijeklom iz BiH, ali već duže vrijeme živi u Njemačkoj. Otkriven je veoma brzo nakon prijetnje zahvaljujući broju telefona sa kojeg je zvao. Ako ga ne uhapsi njemačka policija, ta sudbina ga čeka kada se vrati u BiH”, pojašnjava naš izvor.

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u četvrtak naveče su saopštili da su, čim im je prijetnja prijavljena, preduzeli potrebne mjere i radnje, te utvrdili identitet lica koje je prijetilo Dodiku i članovima njegovog kabineta.

“O tome je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine dostavljen odgovarajući izvještaj”, rekli su iz Tužilaštva BiH.

Dodik je, podsjetimo, ranije rekao da se varaju svi koji misle da je naivan i da ne shvata šta se sve radi na početku njegovog mandata i poručio da ga prijetnje ne mogu pokolebati da nastavi da štiti interese srpskog naroda koji ga je izabrao. Naglasio je da on u Sarajevu ne participira, već je izabrani srpski član Predsjedništva BiH.

“Ne želim nikome da budem pokretna meta. Jedina policija kojoj vjerujem jeste policija RS”, poručio je Dodik, dodajući da neće odustati od toga da ga čuva policija RS jer, kako ističe, neće da bude glineni golub.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović osudili su u petak prijetnje upućene Dodiku.

“Niko ne može opravdati prijetnje u ovoj zemlji. Organi su ti koji to treba da rade, treba da sakcionišu. Dosta je više prijetnji, ali takva situacija nas ne vodi nikuda”, rekao je Komšić.

Džaferović je takođe pozvao nadležne institucije da sankcionišu osobe koje stoje iza prijetnji Dodiku.

“Osuđujem svaku vrstu prijetnje, to treba da bude predmet brze istrage, da se utvrdi ko je ili ko su ti koji su prijetili. Dobili smo vijest da je identificirana osoba ili telefon, sa kojeg je to urađeno. Institucije treba da rade svoj posao”, poručio je Džaferović.

(Nezavisne, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

Back to top button