Histerija Vučićevih medija: Orićeva sloboda kvari koncept “velikosrpskog” negiranja genocida

Evropski parlament žali zbog kontinuiranog poricanja genocida u Srebrenici od nekih srbijanskih vlasti, podsjeća ih da puna saradnja sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, i mehanizmom koji ga je naslijedio, također uključuje puno prihvatanje i primjenu njegovih presuda i odluka, i naglašava da je priznavanje genocida u Srebrenici osnovni korak na putu Srbije ka pristupanju EU”, jedan je od osam usvojenih amandmana koji je sastavni dio Rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji usvojene 29. novembra.

Nakon ovog šoka, samo dva dana kasnije, iz Sarajeva je stigla vijest: Naser Orić oslobođen optužbi za ratni zločin u okolini Srebrenice!

Aleksandar Vučić, Ivica Dačić…uslijedile su histerične poruke iz Beograda. Vučić je optužio Sud BiH “da se pravi da ne čuje i ne vidi da su nekakvi živi svjedoci potvrdili Naserovu krivnju”. Dačić je otišao korak dalje i rekao “da je poruka oslobađajuće presude Suda BiH ratnom komandantu Armije RBiH u Srebrenici Naseru Oriću da je legitimno ubijati Srbe”.

Zašto je susjednoj državi i njenim zvaničnicima, gotovo na “život i smrt”, bitno da li je Orić osuđen ili oslobođen, ne u Srbiji, nego u BiH?

Srbija je prva i jedina država u svijetu koja je od strane Međunarodnog suda pravde u Hagu proglašena krivom za nespriječavanje genocida u Srebrenici. Tu sudsku odluku i sramnu činjenicu na svaki mogući način pokušava baciti u drugi plan i zataškati.

U Hagu je tokom suđenja Perišiću dokazano da su oficiri koji su bili u Vojsci RS i Srpske vojske Krajine imali status pripadnika Vojske Jugoslavije (30. kadrovski centar) i da su morali izvršavati stavove i odluke VSO SRJ. Među njima je bio i za genocid u Srebrenici osuđeni zločinac Ratko Mladić.

Prije tri godine Srbija je podigla paniku kada je Vijeće sigurnosti razmatralo Rezoluciju o Srebrenici. Tada je 10 država glasalo “za”, dok je Rusija uložila veto i rezolucija nije usvojena.

“Ruski veto slama srca žrtava genocida. Negiranje genocida vrijeđa žrtve, porodice ali predstavlja i prepreku za pomirenje”, kazala je tada američka ambasadorica pri Vijeću sigurnosti UN-a Samatha Power.

Ogromna većina negatorskih kampanja zasniva na imbecilnim tezama kao što je ona da su Bošnjaci u Srebrenici masovno izvršavali samoubistva, da su u posmrtnim ostacima pronađeni geleri što je dokaz da su to vojnici poginuli u borbi!?, ili iz jula mjeseca ove godine kada je Milomir Marić ( TV Happy) rekao da Bošnjaci “donose mrtva tela u Srebrenicu, ko zna odakle..!?”

I dok se Srbija već 23 godine pokušava “oprati” od genocida u Srebrenici, uslijedio je neočekivan šok. Preko Rusije su uspjeli spriječiti usvajanje rezolucije u Vijeću sigurnosti UN, ali Brisel je bio neumoljiv. Nije bilo Rusa da im pomognu.

Evropski parlament je sa 503 glasa “za”, 85 protiv, 47 suzdržanih usvojio Rezoluciju, u kojoj je izričito navedeno da je priznavanje genocida u Srebrenici, uvjet Srbiji za članstvo u EU.

Stoga je Vučić sa zebnjom iščekivao 1. decembar i nadao se da će Naser Orić biti proglašen krivim i osuđen za ratne zločine u okolini Srebrenice, što bi mu bio kecu u rukavu da krene u kampanju dodatnog negiranja genocida i nedgiranja aktivnog učešća srbijanskog režima 90-tih godina u pokolju u Srebrenici.

Orićevom osuđujućom presudom mahao bi okolo i dokazivao kako su se u Srebrenici svi međusobno ubijali, da genocida nije bilo, a da je komandant 28. divizije počinio ne samo zločine nad Srbima, već genocid.

Rezolucijom EP još jednom je potvrđeno da se genocid dogodio. Oslobađajuća presuda Oriću, žestok je šamar Vučićevoj politici i njegovom odnosu prema suočavanju sa prošlošću.

Neprestano slušamo kako je Vučić faktor stabilnosti na Balkanu, veliki pomiritelj, hvali se njegov odlazak na komemoraciju u Srebrenici, dok on istovremeno vodi grčevitu borbu za negiranje genocida. Ne treba zato čuditi histerija beogradskih medija, usmjerena prevenstveno ka srbijanskoj javnosti koja treba da povjeruje kako zaista u BiH samo Srbe kažnjavaju za ratne zločine, i kako Srbe ( Srbiju) žele da okrive za genocid u Srebrenici.

(E.L.)

Index.ba

Back to top button