Makron prelomio: Želi sastanak s predstavnicima “žutih prsluka”

Nakon velikih demonstracija koje su proteklih nekoliko dana pogodile Francusku, predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) zatražio je od premijera da sazove sastanke s čelnicima parlamentarnih stranaka i predstavnicima “žutih prsluka”.

On će u ponedjeljak u ministarstvu privrede razgovarati o procjeni štete tokom nereda.

– Sastanci sa stranačkim čelnicima i premijerom Eduardom Filipom (Edouardom Philippeom) počet će u ponedjeljak – objavila je palača Matignon.

S druge strane, osim stranačkuh čelnika sudjelovat će i predstavnici pomenutih “žutih prsluka”, grupe koja je organizirala proteste protiv povišenja poreza na gorivo, ali su protesti, koji su sada došli do treće sedmice za redom, prerasli u opće nezadovoljstvo vladom.

Francuski predsjednik Makron je sredinom današnjeg dana sazvao krizni sastanak, jer je u subotu u ovoj zemlji povrijeđeno 263 osobe u demonstracijama 136.000 pripadnika “žutih prsluka”.

Na sastanku u nedjelju Makron je pozdravio angažman snaga reda i hitne pomoći koji su hrabro reagirali tokom dana i večeri, dodala je Elisejska palača.

Stavio je naglasak na važnost sudskih procesa kako niti jedan incident ne bi ostao nekažnjen pri čemu je važno prikupiti prijave štete od vlasnika prodavnica i drugih lokala.
AVAZ.BA

Back to top button