Pogledajte kako je Erdogan ignorisao princa Muhameda bin Selmana na samitu G20 /VIDEO/

Saudijski prijestolonasljednik Muhamed bin Salman ostao je u petak po strani na službenoj fotografiji svjetskih vođa i ostalih uglednika na samitu G20 u Buenos Airesu, stojeći na rubu skupine.

Prisutnost princa prijestolonasljednika Muhameda na međunarodnom samitu za mnoge je sporna nakon ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Posebnu pažnju medija privuklo je ponašanje turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana koji je potpuno ignorisao prisustvo saudijskog princa Selmana.

Predsjednik Erdogan izjavio je na samitu u Argentini da ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija nije samo pitanje Turske nego cijelog svijeta.

“Nemoguće je da islamski svijet ili svjetska javnost budu zadovoljni bez otkrivanja svih onih koji su odgovorni, naredili i izvršili brutalno ubistvo Khashoggija”, rekao je turski predsjednik.

Prema njegovim riječima, slučaj Khashoggi Turska nikada nije gledala kao političko pitanje.

Khashoggi, novinar i kolumnista lista “The Washington Post”, ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu. Tursko tužilaštvo otkrilo je da je Khashoggi zadavljen odmah po ulasku u konzulat, a da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Istraga o slučaju je i dalje u toku s akcentom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima.

Saff.ba