Komšić: Milorade, ovaj put moram da insistiram

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH i predsjednik DF-a, u „Vijestima u 7“ Hayat TV-a, naglasio je kako je obaveza svih organa i institucija je da poštuju Ustav i Zakon. A Ustav kaže da se mora primjenjivati popis stanovništva iz 1991., a ne 2013. godine.
– Ukoliko se CIK odluči za popis stanovništva iz 2013. godine, to podliježe određene sankcije. Ne bih želio da se to desi i da CIK uđe u proces kršenja Ustava. Pravna situacija je potpuno jasna. Nadam se da će CIK uraditi ono što nalaže zakon – izjavio je Komšić.

Nakon njegovog imenovanja za člana Predsjedništva BiH ispred Hrvatskog naroda, iz HDZ su naglasili kako je veliki problem za formiranje vlasti i taj što je on izabran.

– Ne postoji nikakav problem s mojim izborom. On je obavljen u skladu sa Ustavom, takonom baš kao i onaj kada je mandat dodijeljen Draganu Čoviću. To što se ja njima ne dopadam, to je njihov problem – naglasio je on ističući kako ne očekuje puno od razgovora sa HDZ-om. I Iz Zagreba su, nakon što je Komšić izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, stizale iste poruke kao i iz ovdašnjeg HDZ-a. Siguran je da neće doći do izvinjenja službenog Zagreba.

– Ne vjerujem da će se zvanično izviniti. Ne očekujem njihovo izvinjenje i ono mi nije važno. Važno mi je da radim, da sarađujemo – njegova je poruka.

Upitan da prokomentira moguću koaliciju sa HDZ-om, član Predsjedništva BiH je naglasio:
– Neću ja govoriti o koaliciji, ali na razgovore pristajemo. Bez obzira šta mislili jedni o drugima, možemo razgovarati. A da li će doći o koalicije, to je daleko, daleko. S obzirom na drugačije političke platforme, onda nisam optimista. Ako HDZ bude insistirao na izmjenama Izbornog zakona kao ranije, od te priče nema ništa. Već ćemo se na početku razići na tom pitanju. Ne bi bilo mudro, naglasio je, formirati vlast sa HDZ-om i SNSD-om, a bez SDA.

– To nije pametno, nije mudro. To bh. blok ne treba raditi. Jer u toj situaciji spakovali bi nam i HDZ, i SNSD. Za nas su i SDA, i HDZ, i SNSD etničke strane. Mi hoćemo da budemo multietničke, građanske stranke. Ta varijenta je nemoguća. Onda ćemo doći u situaciju da izdamo sebe – naglasio je Komšić.

Kazao je i kako će se odazvati pozivu SDA koje je dobila njegova stranka.
– Zanima nas šta je bilo na sastanku između HDZ-a i SDA. A sudeći po izjavama, oni su tu relativno optimistični bili. Kamen spoticanja je Izborni zakon, kamen spoticanja je i način obnašanja dosadašnje vlasti, neprovođenje presuda Suda za ljudska prava… Puno stvari za koje nisam optimista da ćemo se sresti. Ali ne odbijamo razgovore. Bez obzira šta mislimo jedni o drugima, i mi smo osuđeni na razgovor – dodao je Komšić.

Očekuje da će Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, prestati sa isticanjem entitetske zastave tamo gdje to Ustavom nije dozvoljeno.

– To je bilo potpuno bezpotrebno. Zastava RS bila je ranije i u kabinetu gospodina Radmanovića, kasnije i gospodina Ivanića ali je nikad niko nije iznosio ispred. Pogotovo to nije trebao uraditi na svečanoj ceremoniji kao što je predaja akreditiva. Jedva čekam prvu sjednicu Predsjedništva i da vidim kako će se on tu ponašati. Rekao sam mu i u telefonskom razgovoru da Ustav poznaje samo jednu, državnu zastavu. Nema isticanja nekih drugih. Nepotrebno ulazimo u neke političke konfikte. Nadam se da će Dodik odustati od takvih ideja jer je to produzakonito, i ne treba mu to – naglasio je Komšić.

Kazao je kako Dodik nije bio u Sarajevu nakon što su zvanično imenovani za članove Predsjedništva. No, očekuje da će doći 6. decembra na sjednicu PIK-a. Komšić očekuje i skorije održavanje prve sjednice državnog vrha.

– Kabinet gospodina Dodika je dostavio je i meni dnevni red i nadam se da će ove sedmice biti sjednica. Moj kabinet će insistirati da raspravljamo o državnoj imovini BiH da ne bi došlo do većih problema sa Hrvatskom odnosno kako naša imovina ne bi postala Hrvatska. Treba konačno potpisati Sporazum o imovini. I gospodin Dodik mi je u telefonskom razgovoru kazao kako će podržati sve po pitanju toga – otkrio je Komšić u Vijestima Hayat TV-a.

IZVORcik-media.com

Back to top button