SDP i SDA: Kad je Dodik dobar, a kad je nacionalista i šta se dogodilo danas u Skupštini RS-a?

Sve ovo nazovi ljevičarima nije vijest, s razlogom, jer nema ih u Narodnoj skupštini kao ni u Vijeću naroda, a za to je očito kriv narod jer ih nije izabrao, navodi Ramić
Zastupnici Narodne skupštine RS-a izabrali su danas delegate za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Tajnim glasanjem odlučili su da će interese Srba u Domu naroda PSBiH predstavljati Mladen Bosić (SDS), Nikola Špirić (SNSD), Lazar Prodanović (SNSD), Dušanka Majkić (SNSD) i Sredoje Nović (SNSD).

SAOPĆENJE SDP-A

Glasalo je svih 83 zastupnika u NSRS-u, te je odlučeno da će u Domu naroda sjediti četiri SNSD-ovca i jedan SDS-ovac. Uslijedile su reakcije. Tako je SDP u saopćenju nakon sjednice Predsjedništva te stranke, između ostalog, naveo:

-Predsjedništvo SDP-a BiH je konstatovalo još jedan kapitulacijski odnos SDA, koja je svojim glasovima podržala izbor SNSD-ovog delegata u Dom naroda Bosne i Hercegovine. Ovim činom je SDA odlučujuće utjecala da Milorad Dodik i SNSD ostvare potpunu kontrolu nad Parlamentom BiH. Ovakvo postupanje SDA, samo par sati nakon što je Dodik napustio izuzetno važan sastanak u Predsjedništvu BiH zbog neisticanja zastave entiteta RS, najočitije govori koliko je SDA posvećena brizi za državu Bosnu i Hercegovinu.

Podrškom SNSD-u i Miloradu Dodiku SDA je izgubila svako pravo da bilo koga poziva na patriotizam. Dajući SNSD-u u ruke alat kojim će pokušati blokirati put BiH u NATO, SDA se nažalost jasno svrstala i direktno opredijelila za jačanje političke pozicije Milorada Dodika i SNSD-a.

Da SDA nije “odlučujuće djelovala” naveo je Edin Ramić, aktuelni ministar za pitanje izbjeglica i raseljenih u Vladi Federacije i novoizabrani zastupnik SDA u Narodnoj skupštini RS-a.

– U Narodnoj skupštini RS-a danas je Senad Bratić izabran za potpredsjednika Narodne skupštine, koalicija “Zajedno za BiH” je oformila poslanički klub, a izabrani su i delegati u Vijeće naroda RS-a.

Kad je u pitanju Vijeće naroda RS-a u Klubu Bošnjaka SDA ima 6 delegata, SBiH jedan i SNSD jedan (prvi put da neka stranka za koju glasaju većinom Srbi izabere Bošnjaka u Vijeće naroda). U Klubu Hrvata po prvi put većinu u Klubu imaju delegati iz tzv. hrvatskih stranaka.

Sve ovo nazovi ljevičarima nije vijest, s razlogom, jer nema ih u Narodnoj skupštini kao ni u Vijeću naroda, a za to je očito kriv narod jer ih nije izabrao. Njima je žao Mladena Ivanića što nije ušao u Dom naroda BiH, a ušao je dr. Prodanović, koji nije nepopularan kao Dušanka Majkić pa se insuinira da smo baš nju mi izabrali. Naša tri-četiri glasa nisu odlučila izbor delegata u Dom naroda. Jer je s druge strane 80 glasova narodnih poslanika.

Šta je bilo sa predizbornim dogovorom SDP-SNSD i kreiranjem “Proevropskog bloka” znaju i mala djeca, propao je, kao što propada sve čega se kazandžije uhvate.Uništili su ideju socijaldemokratije i pokušavaju nas vratiti u komunizam, a držali bi nama lekcije o patriotizmu – naveo je Ramić večeras na svome Facebook profilu.

Inače, u vezi s reakcijom SDP-a i cijelom pričom o (ne)poželjnom SNSD-u i Miloradu Dodiku, zanimljive su bile izjave predsjednika SDP-a Nermina Nikšića koje je javnost imala priliku čuti i pročitati posljednjih godina, a u kojima je bez imalo zadrške hvalio svoju dobru saradnju sa Dodikom i SNSD-om kada je svojevremeno on “gazdovao” Federacijom, a Dodik RS-om. Dakle, u prošlom mandatu. Podsjećanja radi, u Paralamentu BiH tada su većinu činili SDP, SNSD, HDZ i SBB, a nakon što je SDA izbačena iz državne vlasti. Tada je usvojen štetni Zakon o prebivalištu, smanjen budžet Bosne i Hercegovine te je doneseno niz drugih odluka koje su u najmanju ruku diskutabilne.

KOJI DODIK JE “prvi”

U vezi s Dodikom i SNSD-om zanimljive su bile i nedavne izjave Nermina Nikšića tokom gostovanja na N1. Na konstataciju voditelja Amira Zukića da “bez SNSD-a i Dodika, po svemu sudeći, neće se moći formirati državna vlast. Vi ste svojevremeno s Dodikom dobro sarađivali…”, Nikšić je zaključio kako će bez SNSD-a u Parlamentu BiH biti “teško” formirati vlast, a potom je obrazložio svoj stav o Dodiku i međusobnoj saradnji:

– Ja sam ustvari sarađivao sa premijerom Džombićem (Aleksandar Džombić) i sa premijerkom Cvijanović (Željka Cvijanović) – rekao je, a potom potvrdio konstataciju da je i sa Dodikom “održavao sastanke i solidne odnose”. Na pitanje da li se čuje s Dodikom i kakav je njegov stav o predsjedniku SNSD-a te da li smatra da se s Dodikom može graditi Bosna i Hercegovina, Nikšić je rekao:

-Dakle, ja moram reći nešto što ovako privatno pričam. Milorad Dodik kojeg poznajete, i to je utisak svih ljudi s kojima sjedite ovako, i onaj Dodik kojeg imate priliku slušati u medijima i vidjeti ovaj cirkus koji pravi su potpuno dva različita čovjeka.Da jednostavno ne znate koji je od njih pravi. Ma, ja znam koji je pravi, ali nije moje da to sudim i da o tome govorim. Ja sam siguran da i njegova retorika je krenula u pravcu smirivanja tenzija, mada evo ponovo ova priča koja se pojavljuje i oko prijetnji i cirkusa u Predsjedništvu, daje prostora njemu da ponovo govori sa te neke pozicije čovjeka nacionalniste kakvog ga ja ne znam. Ali nimalo ne pretendujem da sm ja sad advokat i da ću pričati koji je pravi Milorad Dodik… – zaključio je Nikšić.

Iz svega navedenog daje se zaključiti da je “dobri” Dodik onaj čovjek s kojim ste u određenom momentu u koaliciji i “dobro sarađujete”, a da je “nacionalista” i “loši” Dodik onaj s kojim u određenom momentu sarađuju (ili želite javnosti predstaviti da sarađuju) vaši politički oponenti iz Federacije.

Inače, zanimljivo je i to da je za predsjednika SDP-a situacija s postavljanjem zastave RS-a u Predsjedništvu obični “cirkus”, a ne vrlo ozbiljno kršenje državnog zakona i derogiranje institucije Predsjedništva BiH. Sve u svemu, dok se stranke sa sjedištem u Sarajevu međusobno “glođu”, Dodik ostvaruje svoje ciljeve…

Izvor:
Faktor

Back to top button