BiH postaje poligon odmjeravanja snaga Zapada i Rusije

Foto: Ilustracija Jens Stoltenberg istakao da NATO ide ruku pod ruku s Evropskom unijom

Nakon osam godina čekanja, Bosna i Hercegovina dobila je aktivaciju Akcijskog plana za članstvo

Nakon osam godina čekanja, Bosna i Hercegovina dobila je aktivaciju Akcijskog plana za članstvo.

Zvaničnici NATO-a, onako usput, priznat će da je daljnje insistiranje na knjiženju vojne imovine izgubilo smisao. Upisano je na državu BiH, odnosno njeno Ministarstvo odbrane 33 od 57 perspektivnih vojnih objekata. Sudovi su donijeli još desetak pravomoćnih presuda u korist MOBiH.

Katastarski haos

Strani zvaničnici prenijet će potpisniku ovih redova da je NATO prije osam godina htio izaći ususret BiH. Kada se razgovaralo o tome koji uvjet postaviti za aktiviranje MAP-a, dilema je bila između daljnje reforme odbrane ili uknjižbe imovine. Stranci su se odlučili za ovo drugo, vjerujući da je realnije ostvarivo od reformi. To su im potvrdili i bh. zvaničnici s kojima su razgovarali.

A onda je spoznata ne samo sva kompliciranost birokratije u BiH već i čudna haotičnost JNA. Otkriveno je da velikog broja impresivnih vojnih objekata uopće nema u katastarskim i gruntovnim knjigama!?

Nakon nekoliko godina preispitivanja i uvjeravanja, NATO je prihvatio da nastavi dalje s BiH.

Pred našom državom sada su novi koraci na putu k ulasku u ovaj vojni savez.

S obzirom na tijesne, preciznije sluganske odnose čelnika iz entiteta Republika Srpska prema Moskvi te sve jači sukob Alijanse s Rusijom, BiH je na najboljem putu da postane novi poligon odmjeravanja snaga.

I upravo to moglo bi u sjenu staviti neophodne reforme u oblasti odbrane, sigurnosti, vladavine prava…

Da se razumijemo, niko neće tražiti da se BiH naopako okrene (mada bi bilo dobro, svakako je država sistemski nasađena naglavačke!).

Kada pogledamo ko je već u NATO-u, onda je jasno da reforme koje se očekuju od BiH neće biti ni teške ni bolne. Puno toga je već urađeno. No, hoće biti neophodne i dobre upravo za BiH.

Savez s EU

U Briselu je jučer i sam generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istakao da ovaj vojni savez ruku pod ruku s Evropskom unijom nastupa na zapadnom Balkanu. On je istakao da saradnja ove dvije institucije u Briselu nikada nije bila tako dinamična, sveobuhvatna i koordinirana.

I to se neće promijeniti čak ni ako izbori za Evropski parlament u maju naredne godine donesu ono što niko ne očekuje niti je realno – pobjedu ekstremističkih i populističkih partija. Jer čak i oni smatraju da je NATO bitan i da ga se ne treba remetiti i ugrožavati.

Nakon aktiviranja MAP-a, BiH slijedi i kandidatski status za EU. Prije ili kasnije. U kombinaciji s ruskom “pobunom”, ova zemlja, kao objekt, korača prema neophodnoj transformaciji.

Iskoračili smo iz dejtonske u briselsku fazu. Put će biti riskantan, trnovit, pa i nesiguran.

No, niko na Zapadu ne može ostaviti “rupu u stomaku”. Zbog sebe, ne zbog nas.

Avaz.ba

Back to top button