U 109. godini preminuo krojač Božo, jedan od najstarijih Crnogoraca

Do prije nekoliko godina sam je kosio dvorište unosio ugalj i drva, išao u prodavnicu, kod ljekara, na pijacu, a nerijetko bi sjeo za mašinu da nešto prošije
Pljevljak Božo Čolović, jedan od najstarijih stanovnika Crne Gore, preminuo je jučer u Pljevljima u 109. godini. Čolović je rođen na Božić 1909. i bio je osmo dijete oca Anta i majke Magde.

Božin otac živio je 107 godina, a i njegova braća su doživjela duboku starost.

Sa suprugom Darinkom imao je četvoro djece, kćerke Milenku i Nevenku i sinove Sretka i Radoja. Troje je završilo fakultete, a sin Radoje, poznati je hirurg.

Božo je do penzionisanja radio kao krojač. Odijela koje je šio bila su na cijeni i razlikovala su se od drugih po kvalitetu i krojačkoj vještini.

U razgovoru za Vijesti prije tri godine, na svoj 106. rođendan, Božo je kazao da nema recept za dugovječnost, ali se iz njegovih svakodnevnih navika mogao izvući neki zaključak. Bio je umjeren u svemu hrani, piću, tuzi i i radosti, koje su se često smjenjivale u njegovom životu.

Do prije nekoliko godina sam je kosio dvorište unosio ugalj i drva, išao u prodavnicu, kod ljekara, na pijacu, a nerijetko bi sjeo za mašinu da nešto prošije. Nikome nije dozvoljavao da mu opegla košulju i pantalone, jer je smatrao da to on najbolje radi. Odijela i vješto ispeglane bijele košulje bile su njegov glavni odjevni predmeti u kući, u dvorištu ili na nekom drugom mjestu. Šešir je samo dodatno upotpunjavao njegov imidž.

Prije 17 godina umrla mu je supruga sa kojom je proveo najljepše godine života.

Izvor:
Vijesti.me