Ramić: Patriotizam sam dokazivao u rovu, neke SDP-visibabe sa društvenih mreža su bile van BiH

Autor: Faktor.ba

SDA je u Narodnoj skupštini Republike Srpske izdala Bosnu i Hercegovinu, predala državu i NATO put u ruke Miloradu Dodiku i njegovom SNSD-u. Ovako su otprilike glasile optužbe koje su, manje-više, dolazile iz stranaka sa sjedištem u Sarajevu, tačnije iz SDP-a, a nakon što je Klub “Zajedno za BiH” glasao za listu kandidata za Dom naroda BiH zahvaljući kojoj će SNSD dobiti većinu u tom domu. Šta se zapravo dogodilo u Narodnoj skupštini i da li bi se bilo šta suštinski promijenilo da je Klub “Zajedno za BiH” glasao drugačije, pitali smo Edina Ramića, šefa Kluba i potpredsjednika SDA.

U Narodnoj skupštini RS-a su izabrani delegati u Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. Izabrani su Mladen Bosić (SDS), Nikola Špirić (SNSD), Lazar Prodanović (SNSD), Dušanka Majkić (SNSD) i Sredoje Nović (SNSD). Kako su glasali i zašto su tako glasali SDA-ovi, odnosno zastupnici koalicije “Zajedno za BiH”?

Narodna skupština RS-a ima 83 zastupnika ili narodna poslanika, od čega su u klubu “Zajedno za BiH” svega četiri i to dva iz SDA, te po jedan iz SBiH i HDZ-a 1990. Neka klasična opozicija su zastupnici iz PDP-a, njih devet i većinski dio SDS-a, imali su 16 mandata, već su izgubili tri prelaskom u druge klubove pozicije, a postoje naznake da će ih napustiti još jedan-dva zastupnika. Dakle, imate 20–22 opoziciona zastupnika, Klub “Zajedno za BiH” i sve druge zastupnike u podršci poziciji. Pa čime je to gospodin Ivanić zadužio nas Bošnjake koji živimo u entitetu RS da mu nakon što smo ga izabrali za člana Predsjedništva u prošlom mandatu, pružimo podršku i ovaj put? Možda postrojavanjem počasne jedinice OSBiH na 9. januar, ili rušenjem revizije tužbe protiv Srbije, podrškom ukidanju bosanskog jezika, veličanjem zločinaca, revizijom utvrđenih sudskih činjenica u vezi sa zločinom genocida u Srebrenici itd. I koja je razlika u stavovima predloženih kandidata za Dom naroda BiH po pitanju odnosa prema nama Bošnjacima? Ako je već to sve tako, i ako opozicija sa nama ili bez nas ne može dobiti više od jednog mandata u Domu naroda, koja je logika da mi budemo s njima?

Javnosti je poprilično nejasna ta matematika i cijeli proces izbora delegata u NSRS-u. Možete li i taj proces malo pojasniti?

Vrlo je jednostavan proces izbora, ali i prilično diskriminatoran. Prethodno narodni poslanici ili stranke predlože svoje liste, Centralna izborna komisija (CIK) izvrši ovjeru tih listi i onda u procesu izbora učestvuju svi narodni poslanici iz NSRS-a, bez obzira na etničku pripadnost. Mislim da bi tu proceduru u narednom periodu trebalo mijenjati jer nema logike da narodni poslanici Bošnjaci i Hrvati biraju delegate za Dom naroda BiH koji mogu biti samo Srbi.

Nakon glasanja u NSRS-a vi iz SDA ste optuženi da su vaši glasovi bili odlučujući, odnosno da ste “odlučujuće djelovali” da “Milorad Dodik i SNSD ostvare potpunu kontrolu nad Parlamentom BiH”. Jesu li vaši glasovi bili odlučujući u NSRS-u? Možete li objasniti šta bi se desilo da niste glasali, da li bi rezultat glasanja bio isti?

Mogli smo biti suzdržani kako je bila naša prvobitna zamisao, i pokazati da nas ne zanima ko će biti delegat u Domu naroda BiH, vlast na nivou entiteta i države, i zatvoriti se u neki svoj etnički prostor pa i ovaj javni medijski, napadati Dodika za sve i svašta i biti cool. To nam je i bila politika u prošlom sazivu, rezultat je evidentan, nas je tamo puno manje, a Dodik je nikad jači jer smo mu i mi radili besplatnu reklamu. Frustriranost pojedinih zvaničnika i nemoć da nešto promijene potpuno ih je dezorijentirala te su lutali od žestokih kritičara do podanika Vladi koju je predvodio SNSD, napustili su SDA, prešli u blok SDP, popularno nazvan proevropski, podijelili naše biračko tijelo, nanijeli štetu našem narodu i nestali sa scene. Pozicija na raspolaganju ima 57–60 ruku, opozicija 20–22, i naš klub tri-četiri, tako da je potpuno jasno i matematički, ali i politički dokazivo da je rezultat 4:1 u slučaju izbora za Dom naroda jedini očekivani.

U javnosti se nameće zaključak da ste bili protiv izbora Mladena Ivanića, kojeg ste već spomenuli, a koji bi u ovom slučaju valjda trebao biti “dobar” za BiH, a Lazar Prodanović ili Dušanka Majkić “loši”. Možete li malo pojasniti tu dilemu, odnosno izbor Ivanić ili SNSD-ovci? U čemu je, ako je ima, uopće razlika između Ivanića ili Prodanovića, odnosno Majkić, a u kontekstu njihovog budućeg djelovanja u Domu naroda i općenito dosadašnjeg djelovanja u političkom životu?

Razlika je jedino u tome na čiji tekući račun će biti uplaćivane naknade iz Doma naroda BiH, i u tome da li ovaj mandat treba nekim delegatima da imaju bolju osnovicu za penziju ili su već penzioneri pa će ponovo u radni odnos. Naravno, i u tome ko će na račun države putovati po svijetu. Pa zar neko misli da bi bilo koji od ovih delegata, o bilo kojem pitanju koje se nađe pred Domom naroda glasao, naprimjer, sa Klubom Bošnjaka, a protiv Kluba Srba?!

Kako komentirate optužbe da se “SDA direktno opredijelila za jačanje političke pozicije Milorada Dodika i SNSD-a” te da nemate više pravo “bilo kome držati patriotske lekcije”? Takvi stavovi saopćeni su iz SDP-a.

Vrijeme u kojem smo trebali dokazivati patriotizam neki ljudi iz SDP-a, koji su visibabe na društvenim mrežama, proveli su izvan Bosne i Hercegovine, a ja sam, naprimjer, to vrijeme provodio u rovovima i na ratištima širom zemlje. Poslije rata pa do danas i ako Bog da i ubuduće, dijelit ću životni prostor sa najugroženijim dijelom našeg naroda – povratnicima, i nastaviti da se borim za njihova prava i interese. Bilo bi bolje za SDP da se oglasio u vezi sa hapšenjima naših oficira i istinskih heroja proteklog rata. A mogli su se i oglasiti nakon izbora elektora za Vijeće naroda, kad su ostali bez mogućnosti da imaju makar jednog delegata u Vijeću naroda RS-a, malo ih je valjda bilo sramota priznati još jedan poraz. Tužno je sresti neke časne članove i simpatizere SDP-a i vidjeti to nezadovoljstvo političkim kursom koji zauzima rukovodstvo partije.

Optuženi ste i da ste na ovaj način blokirali NATO put. Vidite li Vi mogućnost za blokiranje NATO-a u BiH? Uostalom, nisu li stavovi u vezi s ulaskom u NATO uglavnom isti kod svih tih stranaka sa sjedištem u RS-u, tačnije kod svih tih delegata koji su izabrani u Dom naroda? Imajući u vidu način odlučivanja u Domu naroda BiH i predložene delegate, da li uopće ima razlike u tome ko je izabran?

Sve dok nas iz Kluba “Zajedno za BiH” ne optuže za zagađenje zraka u Sarajevu, Tuzli, Zenici…, ima nade. Mi moramo prihvatiti neke elementarne činjenice! To su, prije svega, procedure odlučivanja koje su predviđene Ustavom i zakonima ove zemlje, shvatiti da imamo tri konstitutivna naroda koja imaju mehanizme zaštite svojih nacionalnih interesa, i kretati se u tom okviru.

Formiran je i Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, kao i klubovi ostalih naroda. Senad Bratić je izabran za potpredsjednika NSRS-a. Kako ocjenjujete poziciju Bošnjaka u zakonodavnoj vlasti, Skupštini i Vijeću naroda?

Mi smo formirali klub u Narodnoj skupštini, a u Vijeću naroda uradit ćemo to za nekoliko dana, nakon konstituirajuće sjednice. Izabran je naš potpredsjednik Narodne skupštine, očekujemo da ćemo imati i potpredsjednika u Vijeću naroda, uz dva šefa kluba u tim zakonodavnim tijelima i pozicijom gospodina Salkića kao potpredsjednika RS-a, imamo puni kapacitet zastupanja interesa i stavova našeg naroda.

Stranke koje se nazivaju probosanskim na proteklim izborima bile su prilično razjedinjene u RS-u, tačnije postojala su nekakva dva bloka. Kako sad nakon izbora gledate na tu situaciju, a uzimajući u obzir rezultat izbora?

Imali smo dva jaka bloka stranaka, a u nekim izbornim jedinicama pojedine stranke su nastupale samostalno, i svi su ciljali na isto biračko tijelo, što je dovelo do disperzije i rezultata kakav imamo. Bilo, ne ponovilo se, nadam se da ćemo svi iz toga izvući potrebne pouke.

Da li SDA pregovara o učešću u izvršnoj vlasti u RS-u u bilo kojem kapacitetu?

Još nema zvaničnih razgovora na nivou predsjednika stranaka. Imali smo sastanak sa mandatarom i pokazali svoju zainteresiranost za učešće u vlasti na nivou RS-a. Nema tu zapravo klasične vlasti nego mogućnosti da s pozicije koju dobijete nešto pomognete narodu koji vas je izabrao da ga predstavljate.

FAKTOR

Back to top button