Psi lutalice izujedali dva učenika osnovne škole

Ovaj problem traje već godinu, a do sada su psi lutalice napali tridesetak učenika, roditelja i uposlenika
Psi lutalice nanijeli su u protekle tri sedmice teške tjelesne povrede učenici drugog i učeniku petog razreda Osnovne škole “Harmani 2” u Bihaću.

Kvalitetan način

Kako kaže direktor škole Amir Fajić, ovaj problem traje već godinu, do sada su psi lutalice napali tridesetak učenika, roditelja i uposlenika.

Zbog toga su članovi Uprave OŠ “Harmani 2” i Vijeća roditelja zahtijevali od Gradske uprave Bihaća, JKP “Komrad” i Veterinarske stanice da na kvalitetan način konačno riješe problem pasa lutalica.

– Tri agresivna psa već godinu teroriziraju sve u našem naselju. Ti su isti psi izvršili ove napade i još su tu. Nije mi jasno da psi koji napadnu dijete, i dalje borave i kreću se slobodno. Obično, kad uputimo poziv, uposlenici “Komrada” izađu na teren, ali kad dođu, ti psi ne budu tu. Na tome se sve i završi. Trebalo bi nešto poduzeti da se ti psi uhvate i sklone s ovog područja – kaže Fajić.

Prema odluci Gradskog vijeća Bihaća, JKP “Komrad” nadležno je da s gradskih ulica uklanja pse lutalice. Izvršni direktor “Komrada” Mehura Selimović kaže da ih uklone desetak dnevno.

– Značajan broj građana vrlo drsko i verbalno napada naše uposlenike koji obavljaju taj posao – kaže Selimović.

U Veterinarskoj stanici Bihać kažu kako im građani svakodnevno samoinicijativno donose brojne napuštene pse, a dovoze ih i radnici “Komrada” nakon što ih uhvate na gradskim ulicama. Od 300 do 500 pasa lutalica godišnje besplatno se sterilizira i kastrira, a čine to u posljednjih deset godina. Veterinarska stanica i “Komrad” s ulica uklone hiljadu pasa godišnje.

Neodgovorni vlasnici

– Zbog neodgovornih vlasnika, svake godine, pogotovo tokom školske godine, dešava nam se veliki problem, veliki broj ugriza učenika ispred škola. Uradili smo ogroman posao u desetak godina, ali smo još na nuli, jer je na ulici toliko pasa da je to nepodnošljivo za građane – kaže Zekerijah Alagić, direktor Veterinarske stanice.

Udomljavanje i uspavljivanje

Stacionar Veterinarske stanice raspolaže sa trideset boksova u kojima se zbrine između šezdeset i stotinu pasa lutalica, među kojima jedan broj svaka dva mjeseca bude isporučen u Njemačku na udomljavanje. Godišnje se uspava, u prosjeku, pedesetak pasa.

Avaz

Back to top button