U Jemenu 7 miliona djece svaku noć praznog stomaka odlazi u krevet

Geert Cappelaere, direktor UNICEF-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku, upozorio je svjetsku javnost da u Jemenu oko 7 miliona djece svaku noć praznog stomaka odlaze u krevet.
U obraćanju na konferenciji za medije u Berlinu zajedno sa šefom UNICEF-a za Njemačku Georgom Grafom Walderseeom, Cappelaere je istakao da posebno zabrinjava situacija u kojoj se nalaze djeca u Jemenu.

Naglasio je da se u toj zemlji nalazi oko 11 miliona djece kojima je prijeko potrebna humanitarna pomoć.

“Također, oko 400 hiljada djece zbog neuhranjenosti može umrijeti u bilo kojem trenutku”, kazao je Cappelaere.

Istakao je da je Jemen, koji se suočava s građanskim ratom, trenutno najgore mjesto za djecu u svijetu, apelujući na međunarodnu zajednicu da hitno poduzme potrebne mjere kako bi se pomoglo ljudima u toj zemlji.

S druge strane, Heiko Maas, njemački šef diplomatije, je putem društvenih mreža istakao da je ljudska zadaća da se okončaju patnja, glad i ubijanje ljudi u Jemenu, naglasivši da Njemačka zajedno s UN-om želi učiniti korak naprijed u mirovnim pregovorima.

Dodao je da je u tom cilju otvoren fond za realizaciju određenih projekata, napominjući da je Njemačka u prvoj fazi donirala 2,5 miliona eura uz obećanje od još 2 miliona u 2019. godini.

Podsjetimo, mirovni pregovori za okončanje rata u Jemenu počeli su 6. decembra u Štokholmu, glavnom gradu Švedske. Pregovori se vode pod okriljem Ujedinjenih nacija (UN), a za pregovarački stol sjele su delegacije međunarodno priznate Vlade Jemena i pobunjeničkog pokreta Huta.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat. Pobunjenički pokret Huta kontroliše glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata Vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine kada je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

U ratu je uništena infrastruktura, uključujući zdravstvo, vodovodnu mrežu i kanalizaciju, što je navelo UN da opiše situaciju u toj zaljevskoj zemlji kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog vremena.

(Vijesti.ba / AA)

Back to top button