Komšić : Zastava BiH nikada se neće maknuti iz Predsjedništva, to zna i Dodik

Foto: I.Š./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić prokomentirao je u izjavi za Klix.ba poteze predsjedavajućeg Milorada Dodika u vezi s insistiranjem na zastavi RS-a, odnosno zahtjevima za uklanjanje zastave BiH na zvaničnim sastancima.

“Prvo, i sam Dodik zna da se zastava BiH nikada neće maknuti iz Predsjedništva BiH. I to iz razloga koji su mu savršeno poznati – to je zastava države BiH, definirana zakonom za koji je glasao i Dodik i njegov SNSD i ističe se i postavlja tamo gdje je to zakonom predviđeno”, rekao je Komšić za naš portal.

Kao drugo, navodi da se zastava RS-a postavlja, također, tamo gdje je to predviđeno zakonom.

“A zakon nije predvidio da se ista postavlja na i u zgrade državnih institucija.
Treće, otkazivanjem konsultacija vezanih za formiranje Vijeća ministara BiH, kao i eventualnim otkazivanjem sjednica Predsjedništva BiH, najviše štete nanosi se samom Dodiku, SNSD-u i RS-u, jer se upravo njima najviše žuri i treba im hitno formiranje Vijeća ministara, između ostalog, kako bi smijenio kadar SDS-a i postavio svoj”, naglasio je Komšić.

Također, odluke koje treba da usvoji Predsjedništvo BiH, navodi Komšić, neophodne su RS-u, samom Dodiku i SNSD-u.

“Dakle, ovim cirkusom koji pravi Dodik najviše gube upravo Milorad, SNSD i RS.
Pa neka on onda nastavi”, poručio je član Predsjedništva BiH za Klix.ba.

Inače, sjednica Predsjedništva BiH koja bi se trebala održati danas u 14 sati upitna je zbog navedenih Dodikovih zahtjeva, ali i principijelnih stavova druga dva člana Predsjedništva koji insistiraju na poštivanju zakona i Ustava BiH.

Također, za očekivati je da se ne prihvati ni prijedlog da se tokom sjednice videolinkom javi iz Banje Luke.

Klix.ba

Back to top button