Plavokosa novinarka oborila ga s nogu: Ovo je Anita Mucaj, žena koja je odredila sudbinu Ramuša Haradinaja

Iako albanski mediji često pišu o njihovoj ljubavnoj priči u bajkovitom kontekstu i ističu kako se ovaj sudbinski susret dogodio kad je ona došla da ga intervjuiše kao lidera OVK, Haradinaj je već iza sebe imao ženu koja je mnogo uticala na njegov život i praktično sudbinu

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj od 2003. godine je u braku sa zgodnom plavokosom novinarkom RTK Anitom (djevojački Mucaj).

Iako albanski mediji često pišu o njihovoj ljubavnoj priči u bajkovitom kontekstu i ističu kako se ovaj sudbinski susret dogodio kad je ona došla da ga intervjuiše kao lidera OVK, Haradinaj je već iza sebe imao ženu koja je mnogo uticala na njegov život i praktično sudbinu, piše Kurir.

Ali, hajde da malo proširimo priču.

U jednom tekstu objavljenom u zapadnim medijima, koji se bavi životom Ramuša Haradinaja, u superlativu, stoji da je ovaj drugi sin u porodici sa desetoro djece čuvara u radnji Hilmija Haradinaja bio izuzetno inteligentno dijete.

Bio je odličan đak, predsjednik odjeljenja, a želja mu je bila da kad odsluži vojni rok u JNA 1987. godine upiše studije astronomiju na prištinskom Univerzitetu.

Međutim, loša finansijska situacija u porodici ga je natjerala da ode u inostranstvo i tamo počne da zarađuje novac. Zvanične verzije kažu da je se bavio poslovima fizikalca, izbacivača u noćnim klubovima, učitelja borilačkih vještina i obezbjeđenja na rok koncertima i to u Švajcarskoj, Francuskoj i Italiji.

Nezvanične verzije, opet, govore da je obavljao poslove za albansku mafiju (što ga je i dovelo do liderske pozicije u OVK) i da su mu ovi “legalni angažmani” bili samo paravan. Naravno, obje verzije njegove “karijere” na Zapadu su vrlo živopisne.

Uglavnom, jedne večeri je bio na vratima noćnog kluba u kojem je tada radio u Švajcarskoj i tu je upoznao ljepuškastu Finkinju po imenu Joana Karlson. Varnice su sijevnule istog trenutka kad su im se pogledi sreli. Ona mu se osmjehnula, a on joj je uzvratio. Poslije ju je pronašao u klubu i zajedno su popili nekoliko pića, sporazumijevajući se na nekoliko jezika, prije nego što su prepustili univerzalnom – govoru tijela, piše Kurir.

O ovoj romansi pisali su i albanski mediji, ali vrlo šturo. Nemoguće je pronaći bilo kakve preciznije podatke o Joani Karlson. Ni gdje trenutno živi, ni čime se bavi, ni kako sada izgleda (njene slike sa Haradinajem datiraju iz devedesetih godina sa Kosova kada je ovaj bio vođa OVK). Međutim, inostrani mediji su saznali da je Haradinaj bio sa njom u legalnom braku i da imaju sina Škeljzena.

Sa Anitom je kasnije dobio još troje djece – dva dječaka i ćerku.

Ljubavna priča sa Joanom, navodno, okončana je 2001. godine na Ramušovo insistiranje, jer je tada već ozbiljno zabrazdio u političku karijeru na čelu Alijanse za budućnost Kosova.

Šturo je pomenuta u Haradinajevim ratnim sjećanjima ukoričenim u knjigu “Priče o ratu i slobodi”, ali ni tu nije htio da iznosi neke detalje svoje veze sa Finkinjom, koja je tako ostala jedna od najvećih misterija o životu aktuelnog premijera Kosova.

Zanimljivo je, ipak, da je u ovoj knjizi izrekao neke vrlo interesatne detalje o sebi. Haradinaj ne smatra sebe muslimanom već se deklariše kao “pripadnik četvrte generacije u katoličkoj familiji”.

– Ne znam zašto me smatraju muslimanom, kazao je Haradinaj – kad nikad nisam otišao u džamiju, niti praktikovao muslimanske običaje.

Upitan u jednom intervjuu koja su njegova religijska opredeljenja, odgovorio je:

“Moja religija je Albanizam, najbolja religija na svijetu!”

S obzirom da mu je porodica došla na Kosovo sa juga Albanije, on ima albanski pasoš i državljanstvo i zalaže se za ujedinjenje Kosova i Albanije.

Govori nekoliko jezika, među kojima je i srpski. Međutim, nema podataka kako se snalazi sa finskim.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

Back to top button