Heroj odbrane Tuzle Ilija Jurišić vodi najtežu životnu bitku

Heroj odbrane Tuzle Ilija Jurišić prije dva mjeseca doživio je moždani udar i od tada se nalazi u UKC Tuzla gdje vodi svoju najtežu životnu bitku – biitku za život.

Podsjetimo, Ilija Jurišić, pripadnik policije Bosne i Hercegovine i jedan od heroja odbrane Tuzle bio je optužen za ratni zločin, a prvostepenom presudom Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu Jurišić je bio osuđen na 12 godina zatvora. Uhapšen je 2007. godine na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, a u zatvoru je proveo tri i pol godine, prije nego što je Apelacijski sud u Beogradu zbog nedostatka dokaza oslobodio Jurišića.

“To je bio za mene dug, trnovit i dosta težak put, ali kada se dođe do cilja onda sve ostaje iza leđa. Moram reći da ne bi živ dočekao ovaj trenutak da nije bilo podrške svih. Zahvaljujem se i Apelacijskom sudu u Beogradu koji je krajnje profesionalno, nepristrasno i nepolitizirano ispravio greške nižeg stepena sudstva. Do jutra bih se mogao zahvaljivati svima onima koji su vjerovali u mene”, kazao je Jurišić nakon velike borbe za dokazivanje istine.

Jedan od najvećih oslonaca Iliji Jurišiću u borbi za pravdu i istinu bio je predsjednik Fondacije “Istina, pravda, pomirenje” (IPP) Sinan Alić. On nam je rekao kako Ilija Jurišić sada vodi najveću životnu bitku.

“Stalno se mijenja zdravstveno stanje. Moždani udari su uvijek takvi. Mi smo željeli da sačuvamo neku privatnost porodice kako ih niko ne bi uznemiravao u ovim teškim trenucima. Ilija je već skoro dva mjeseca u bolnici na Klinici za neurologiju u Tuzli i trenutno je u procesu rehabilitacije. Moždani udar je bio izuzetno jak, on teško komunicira i teško prepoznaje osobe”, rekao je za Radiosarajevo.ba Sinan Alić.

Jurišićevo zdravstveno stanje sigurno je i posljedica golgote koju je prošao u zatvoru u Srbiji, a u kojem je ostavio tri i pol godine života.

“U pritvoru sam proveo 3,5 godine i to je najteži period mog života. Ne mogu kazati da me je neko u pritvoru fizički maltretirao, ali uvijek se našao neko ko je bio na ratištu i za koga sam ja bio neprijatelj koji je ubijao Srbe. U pritvor sam ušao dobrog zdravlja, a iz pritvora sam izašao kao težak bolesnik koji svako malo završi na bolničkom liječenju o čemu svjedoči priložena medicinska dokumentacija”, rekao je Jurišić svojevremeno sudskom vijeću, a Alić je dodao kako je Jurišić preživio veliku golgotu u srbijanskom zatvoru:

“Oni su njega tamo mučili na svakom koraku. Evo vam samo jedan primjer. Kada VMA zakaže pregled i kaže recimo dođite na pregled u martu tada i tada… Zatvorska struktura, čelnici i rukovodioci zatvora mu ne dozvole da ode na pregled. Sigurno da je ovo posljedica i svega toga”, rekao je Alić.

Kada je u pitanju tužba Ilije Jurišića protiv države Srbije Alić kaže kako je zbog zdravstvenog stanja Jurišića to sada u fazi mirovanja, a da u Srbiji priželjkuju ono najgore.

“Pošto je on u bolnici to je sada u nekoj fazi mirovanja. Njega zastupa advokat Đorđe Dozet u Srbiji. Oni kupuju vrijeme i priželjkuju najgore. Priželjkivali su najgore i kada je bio u zatvoru u Srbiji”, kazao je Alić.

(Bportal.ba/Radiosarajevo/Foto:RSE)

Back to top button