Na prijedlog Bijedića: Predsjedništvo SDP-a smijenilo kompletno rukovodstvo OO Živinice

Smatram da je bilo korektno i fer da me pozovu kao predsjednicu, da iznesem činjenično stanje i zašto su bili određeni zastoji u radu, kaže smijenjena predsjednica OO SDP-a Živinice Amila Hodžić
Amila Hodžić: Ishitrena odluka vrha stranke

Predsjedništvo SDP-a BiH donijelo je odluku o smjeni kompletnog rukovodstva Općinskog odbora te stranke u Živinicama, predvođenog predsjednicom OO Amilom Hodžić.

O situaciji i dešavanjima u OO Živinice Predsjedništvo stranke raspravljalo je prošle sedmice na prijedlog predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a TK Envera Bijedića, nakon čega je donesena odluka o raspuštanju kompletne općinske organizacije, odnosno smjeni 15 članova OO Živinice i predsjednice OO Amile Hodžić.

U obrazloženju ove odluke navodi se, između ostalog, kako je Bijedić izvijestio vrh stranke da u ovoj organizaciji vlada “haotično stanje” koje je dovelo do podjele OO Živinice “na dvije frakcije” te da sjednice Odbora nisu održavane posljednjih deset mjeseci.

U telefonskom razgovoru za Faktor, Amila Hodžić kaže da je bila zatečena ovakvom odlukom vrha stranke.

– U obrazloženju koje sam tek danas dobila je navedeno da se deset mjeseci nije radilo, da nisu sazivane sjednice Predsjedništva OO, što nije tačno. Ja sam večeras bila na sjednici Predsjedništva TK i rekla sam da su se trebale ispoštovati procedure i pozvati nekoga iz OO bi iznio činjenice, pa da se onda donese odluka. Međutim, to je urađeno na način na koji je urađeno. Smatram da je bilo korektno i fer da me pozovu kao predsjednicu, da iznesem činjenično stanje i zašto su bili određeni zastoji u radu – kaže Hodžić.

Međutim, ona nije željela detaljno govoriti o problemima u radu OO Živinice. Kaže kako će svoj stav i argumente iznijeti na sutrašnjoj sjednici Predsjedništva SDP-a u Sarajevu, gdje će doći zajedno sa kolegama koji su, kao i ona, smijenjeni.

– Ono što mogu reći je da je 4.12. održana sjednica Općinskog odbora na kojoj je najoštrije osuđen istup tri vijećnika SDP-a koji su stupili u koaliciju sa SDA u Živinicama i pokrenut je postupak protiv njih – kaže Hodžić.

Na pitanje da li postupak te trojice vijećnika ima neke veze sa odlukom Predsjedništva SDP-a da smijene rukovodstvo OO Živinice, Hodžić kaže kako ne želi ništa spekulisati, ali napominje da je jedan od tih vijećnika Mujo Muratović, sin bivšeg dugogodišnjeg načelnika Živinica Hasana Muratovića.

– Da li je to razlog ili ne, očekujem da ćemo sutra dobiti odgovore od viših organa stranke. Želimo na jedan demokratski način razgovarati i iznijeti naše stavove. Uglavnom, smatram da je ova odluka Predsjedništva stranke jako ishitrena i u tome imam podršku većine članova Općinskog odbora. Nije bilo razloga za ovako brzu reakcju i to se moglo riješiti normalnim procedurama – zaključuje Amila Hodžić.

Izvor:
Faktor

Back to top button