Haradinaj pozvao sve vojske regije, kao i Vojsku Srbije na partnerstvo

Premijer Kosova Ramush Haradinaj pozvao je večeras sve vojske u regiji, kao i Vojsku Srbije, na partnerstvo s Oružanim snagama Kosova.
Na svečanosti povodom transformacije Sigurnosnih snaga Kosova (SSK), Haradinaj je poručio da su Albanci na Kosovu, kao “najstariji narod na Balkanu”, sada samo formirali vojsku Kosova.

– Mi dolazimo s mirom i posljednja vojska se postrojava uz vojske mira. I vojnici Ibrahima Rugove su se danas obradovali, ali tome su se obradovali i vojnici Adema Jasharija. Mi smo smjelo opredjeljeni da branimo mir i nećemo dozvoliti da se naša vojska okrene protiv svog naroda – rekao je Haradinaj.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci rekao je da je današnje glasovanje za zakone o transformaciji SSK pokazalo jedinstvo koje, prema njemu treba sačuvati i njegovati.

Kazao je da će se transformacija ostvariti u suradnji i koordinaciji s NATO i drugim partnerima.

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli rekao je da građani Kosova pripadaju narodu koji “nikada nije nikoga napao”, kod kojeg nikada nije bilo mjesta za mržnju prema drugima i da, iako su bili žrtve raznih ideologija, nikada nisu “hranili” ideologije protiv drugih, prenosi Beta.

On, Thaci i Haradinaj su zahvalili Sjedinjenim Američkim Državama za “nesebičnu pomoć u svim fazama slobode i neovisnosti Kosova”.

– Uniforma Vojske Kosova će biti uniforma časti za sve zajednice na Kosovu- poručio je Veseli.

Skupština Kosova je danas usvojila tri zakona koji omogućavaju transformaciju SSK u Oružane snage Kosova bez promjene imena.

(Vijesti.ba / FENA)