NE PUŠITE U TRUDNOĆI – NE TRUJTE SVOJE DIJETE

Dim cigarete sadrži više od 4.000 hemikalija, a najmanje 60 njih uzrokuju rak. Kada pušite za vrijeme trudnoće, beba putem krvotoka dobiva niz štetnih tvari i otrova, a vaš krvotok bebi je jedini izvor kisika i hranjivih tvari.

Većina ozbiljnih komplikacija, uključujući nisku porođajnu težinu, prijevremno rođenje i mrtvorođenčad, uzrokuje djelovanje nikotina i ugljenmonoksida, što bebi smanjuje opskrbu kisikom. Nikotin uzrokuje sužavanje krvnih sudova u cijelom tijelu, uključujući i one u pupčanoj vrpci. To je kao da svoju bebu tjerate da diše kroz usku slamčicu. Uz to, crvena krvna zrnca koja prenose kisik počet će prikupljati i ugljenmonoksid koji će se širiti cijelim tijelom bebe.

Svaka cigareta povećava rizik od nastanka komplikacija u trudnoći. Nekoliko cigareta dnevno sigurnije je od cijele kutije, ali razlika nije tako velika kao što mislite.

Tijelo je najosjetljivije na prve dnevne doze nikotina, pa će samo jedna ili dvije cigarete dnevno znatno suziti krvne sudove. Zbog toga i samo nekoliko cigareta dnevno može biti pogubno za vašu bebu.

(Hayat / Foto: Ilustracija)

Back to top button