Služba za održavanje puteva prvi snijeg dočekala skromno i u krugu porodice

Prvi snijeg je ponovo iznenadio službe za održavanje puteva u BiH. Brojni gradovi u BiH večeras su bukvalno zatrpani. Ni stanje na cestama nije ništa bolje…Zbog intenzivnih sniježnih padavine i mjestimično jačih udara vjetra koji stvara sniježne nanose, ne preporučuje se putovanje bez veće potrebe.

Također, policija će iz saobraćaja isključivati vozila koja nemaju odgovarajuću zimsku opremu.
Na magistralnom putu M-17 Konjic-tunel Ivan (Bradina) propuštaju se vozila u oba smijera, otežano i usporeno, uz zabranu kretanja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.Zbog popriječenog teretnog vozila otežano se saobraća na magistralnom putu M-17 Maglaj-Žepče, kod mjesta Goliješnica.

Duge su kolone vozila na regionalnom putu R-445 Nemila Zenica. Molimo vozače da voze u koloni i ne pretiču druga vozila.
Trenutno je na snazi zabrana saobraćanja za teretna vozila na području Romanije.Na većini puteva u višim predjelima ima ugaženog snijega i leda na kolovozu, tako da je za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna upotreba lanaca.

Na putevima u jugozapadnim krajevima dodatne poteškoće stvara jak vjetar koji formira sniježne nanose, na pojedinim dionicama visine do 50 cm. Izdvajamo put Livno-Bosansko Grahovo-Strmica. Sniježnih nanosa ima i na putu Livno-Šuica. U nižim predjelima kolovoz je mokar i djelimično zasniježen. Vozačima savjetujemo oprezniju vožnju i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V), izmjenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta M-17 Zenica-Nemila. Vozila iz smjera Zenice koriste magistralni put M-17, dok se u suprotnom smjeru saobraćaj preusmjerava na regionalni put R-445 Nemila-Zenica.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog radova na mostu na ulazu u Bugojno, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 7 tona i preusmjeren na magistralni put preko Travnika i Donjeg Vakufa. Ostala vozila na ovom lokalitetu saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta. Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj na GP Izačić-Ličko Petrovo Selo zabranjen je saobraćaj za teretna vozila preko 7,5 t.
Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je zatvoren GP Bosanski Novi-Dvor – saopćeno je iz BIHAMK-a.

bhdijaspora.net

Back to top button