DUŠEVNA BOLEST, OSVETA ILI ‘MILOSRĐE’: ŠTA TO NAGNA OCA DA UBIJE ROĐENU DJECU?

Strašan zločin koji je potresao Bosansku krajinu, kao i cjelokupnu bh. javnost, a koji se dogodio u četvrtak navečer u bihaćkom naselju Mali Lug, gdje je otac ubio svoje troje male djece, a potom sebi oduzeo život vješanjem, izazvao je različite reakcije.

Dok su neki u potpunoj nevjerici ostali bez bilo kakvog komentara i samo odmahivali glavama, drugi su, najviše putem društvenih mreža, iznosili svoje viđenje ove užasne tragedije. Svi se pitaju samo jedno: Šta je to što nagna oca da ubije svoju rođenu djecu?

Ekstremni doživljaj situacije

– Jako je teško govoriti o ovom slučaju bez više ulaznih podataka, ali kako imam informacije tu se radilo o problemima u braku i taj čovjek će čak najavljivao da će tako nešto uraditi. Međutim, to je toliko drastično i toliko ružno i nevjerovatno da se može dogoditi, da izgleda niko nije poklanjao pažnju tome. A evo vidite da se to može desiti. Šta je uzrok tome – da li je duševna bolest, da li se radi o osveti, da li se radi o “milosrđu” – da ubije djecu da ne bi ostala bez roditelja jer on je namjeravao da se ubije, a majka je otišla – ovo je jako teško odgovoriti danas – kazao je u razgovoru za Faktor dr. Omer Ćemalović, vještak neuropsihijatrijske struke.Kazao je kako je očito da se radi o nekoj ekstremnoj situaciji, odnosno ekstremnom doživljaju te situacije od čovjeka koji je to uradio. U konkretnom slučaju, kaže Ćemalović, može se govoriti o više faktora koji su najvjerovatnije doveli do ovog događaja.

– Da li je tu još dodatno da se radi i o ekonomskoj situaciji, ja to ne znam, ali vjerovatno da ima i toga. Više razloga može biti zbog čega je do ovoga došlo. Prva stvar je na jednoj strani bolest, odnosno da li je čovjek u stanju bolesti, neuračunljivosti to uradio, a drugo pitanje je ovo sve ostalo. Da li se to moglo primijetiti? On je navodno govorio da će to uraditi, požalio se prijatelju, ali ukoliko je to zaista tako i bilo, ponovit ću, to je toliko drastično da to niko nije ozbiljno shvatao – kaže naš sagovornik.

Na naše pitanje da li je, s obzirom na to da je i počinilac ovog monstruznog zločina mrtav, uopće moguće utvrditi da li je on u vrijeme izvršenja zločina bio smanjeno uračunljiv, Ćemalović nam je pojasnio da, iako se počinilac ne može vještačiti, jednom vrlo preciznom rekonstrukcijom može se doći do vrlo vjerovatnih, gotovo sigurnih zaključaka.

Nažalost, ovaj slučaj nije usamljen, i ranije smo svjedočili strašnim porodičnim tragedijama, gdje su se očevi odlučivali na samoubistvo, pritom sa sobom u smrt odvodeći i svoju djecu.

Tako je prije dvije godine, u augustu 2016. godine, 42-godišnji Nesad Djedović iz tuzlanskog naselja Gornja Lipnica pucnjima iz pištolja, ubio svoju kćerku (11) i sina (7). Nakon toga, pucao je sebi u glavu. Strašni zločin počinio je na regionalnom putu Lipnica – Donja Obodnica gdje je svoju djecu dovezao autom. Ispalio im je po jedan hitac u glavu, a potom pucao i u svoju. Prije ubistva Djedović je nazvao poznanika, policajca, i rekao mu da će ubiti i djecu i sebe, te da je ostavio oproštajno pismo. Svemu je prethodio težak razvod Nesada i njegove bivše supruge Amre, koja se udala za njegovog daidžu u Njemačku, a Nesad se u međuvremenu, 15-ak dana prije tragedije, ponovo oženio.

– Mi moramo imati na umu da je rat nas sve izvitoperio, naročito u našem emocionalnom dijelu, u empatijskom dijelu, gdje sad imamo situaciju da se se događaju stvari koje se nikada nisu događale ili sasvim rijetko. Nažalost, to danas dobija obilježja neke statistike, nekog ne tako rijetkog oblika agresivnog, odnosno destruktivnog ponašanja. Ovdje ne govorim o konkretnom slučaju, nego općenito – kaže naš sagovornik dr. Ćemalović.

Slična tragedija dogodila se i u decembru pretprošle godine u selu Koritnik kod Breze, gdje je Adis Bećirspahić, motiviran ljubomorom, u porodičnoj kući na monstruozan način ubio svoju desetomjesečnu kćerku Najru. On je to, kako se pokazalo, učinio kako bi se osvetio svojoj nevjenčanoj supruzi Nejli Botić, za koju je vjerovao da ga vara i da se viđa s drugim muškarcima dok on mora čuvati kćerku za koju nije bio siguran da je njegova. Nakon monstuoznog zločina otišao je u kafić u kojem je radila njegova supruga, gdje je oko sat vremena sjedio, pio kafu i pušio i tek nakon što ga je pitala gdje joj je dijete, priznao da je Najra mrtva. Izbezumljena majka zajedno sa ubicom odjurila je do kuće i tamo pronašla umotano beživotno tijelo svoje djevojčice. Oboje su tada Najru odveli u Dom zdravlja Breza, ali bilo je prekasno.

– To je sve taj nedostatak empatije, saosjećanja prema ljudima koji su u nekoj situaciji, bez razmišljanja kako će na njih to djelovati, kakve će to posljedice na njih ostaviti, jedno stihijsko reagovanje i ponašanje u skladu sa trenutačnom procjenom, željom, potrebom. To je danas dosta često slučaj – pojasnio je Ćemalović.

U augustu 2015. godine Goran Mišanović iz Modriče iz vatrenog oružja je ubio svoju trogodišnju kćerku, nakon čega je počinio samoubistvo. Tijela muškarca i djevojčice pronađena su u Mišanovićevoj kući, u ulici Meše Selimovića, u naselju Modriča II. Na taj način Mišanović se želio osvetiti supruzi, koja ga je ostavila. Porodica i prijatelji ispričali su da je njihov brak od početka bio pun problema. Često su se svađali i mirili. Na kraju, Gorana je supruga ostavila i službeno su se razveli, s čim se on nikako nije mogao pomiriti. Supruzi je zaprijetio da će zažaliti zbog razvoda. Otišao je po kćerku, ubio je, a potom i sebe.

Raniji slučajevi

U martu 2012. godine Zenicu je potresla vijest da je 47-godišnji Emil Prusac ubio svoje dvije kćerke, sedmogodišnju Ninu i sedamnaestogodišnju Emili, nakon čega je presudio i sebi. On je djevojčicama, i to dok su spavale, pucao u glavu iz malokalibarske puške. Emil je, navodno, stravičan zločin počinio iz ljubomore prema supruzi Lejli. Prijatelji Pruščevih nakon tragedije ispričali su da su se neposredno prije tragedije supružnici stalno svađali. Da je između Lejle i Emila bilo nesporazuma, potvrdila je i SMS poruka koju je Emil neposredno pred zločin poslao supruzi. Lejla je, stotinjak metara dalje od stana u kojem je ostavila Emila i kćerke, bila na putu prema poslu kada je dobila poruku u kojoj je pisalo da Emila, Emili i Nine, u trenutku dok bude čitala, više neće biti… Nakon toga, vratila se u stan i tu zatekla stravičan prizor.

Jedan od brutalnijih zločina dogodio se i u Istočnom Sarajevu u augustu 2014. godine, kada je Čedo Jovović iz naselja Mladičko Polje hicem iz pištolja ubio 41-godišnju kćerku Biljanu, a potom je istim oružjem presudio i sebi. Iako motiv nikad nije zvanično saopćen, komšije tvrde da se Biljana trebala udati za mladića koji Čedi nikako nije odgovarao.

U novembru 2008. Hasan Begić (60) iz Sanskog Mosta ubio je pištoljem svoju kćerku Sajru (27), te potom izvršio samoubistvo. Ta porodična tragedija dogodila se ispred porodične kuće, u Sanskoj ulici, gdje je Begić živio sa kćerkom. Beživotna tijela oca i kćerke našao je komšija, koji je potom pozvao policiju. Ubistvo se dogodilo nakon porodične svađe. Begić je nakon smrti supruge bio teško depresivan, a njegova kćerka se nedugo prije tragedije razvela, nakon čega vratila kući u Sanski Most iz Slovenije, gdje je živjela s bivšim suprugom. Sajra je počela piti, zbog čega su se ona i njen otac često svađali.

HAYAT

Back to top button