MAP je međunarodna obaveza koju je odlukom Radmanovića prihvatila i RS

Bivši član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda i počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić poručio je u ekskluzivnoj izjavi za Vijesti.ba da njegov stav o članstvu BiH u NATO-u ostaje isti kakav je bio i tokom protekle četiri godine mandata.
“To znači da BiH ne može postati punopravna članica ovog vojnog saveza dok sve zemlje u regionu, uključujući i Srbiju, to ne postanu. Zato mislim da pitanje članstva u NATO-u u ovom trenutku uopšte ne treba otvarati”, precizirao je Ivanić.

Na pitanje Vijesti.ba osvrnuo se na činjenicu da je BiH nedavno dobila poziv za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO-u (MAP).

“MAP je državna obaveza koja je formirana na bazi zahtjeva koji je podnio tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović. To je, dakle, međunarodna obaveza koju je prihvatila i Republika Srpska”, podsjetio je Ivanić.

S druge strane, naš sagovornik je kazao kako novoizabrani predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik može promijeniti ovu situaciju, ali pretpostavlja da bi to značilo odluku Predsjedništva BiH.

“Ako Dodik to želi, on to može postići, jer je evidentno, nakon izbora Predstavničkog doma Parlamenta BiH i Kolegijuma ovog doma, da je buduća koalicija na nivou BiH više nego jasna – SNSD, SDA i HDZ BiH. Dakle, ako želi da promijeni međunarodnu obavezu, Dodik treba da promijeni odluku koju je donio član njegove stranke Nebojša Radmanović. Ja to od njega, u krajnjoj liniji, očekujem”, poručio je Ivanić.

Prema njegovim riječima, sve ostalo predstavlja političku manipulaciju i prebacivanje odgovornosti sa onih koji su odgovorni za činjenicu da je MAP bila međunarodna obaveza BiH, koju je zahvaljujući SNSD-u prihvatila i Republika Srpska.

(Vijesti.ba)

Back to top button