KRENUO U ŽELJI, ZAVRŠIO U UNITEDU: ‘MAMA JE DVAPUT SPUSTILA SLUŠALICU FERGUSONU’

Bojan Đorđić nije najpoznatije ime ljubiteljima regionalnog nogometa, ali je svakako vrijedno spomena, pogotovo pred današnji najveći derbi engleskog nogometa između Liverpoola i Manchester Uniteda.

Dva velikana susret se će u 17 sati na Anfieldu u sklopu 17. kola engleske Premier lige.

Iako je Đorđić nepoznat na ovim prostorima, iza sebe ima zanimljivu priču vezanu za najtrofejniji engleski klub.

Đorđić je krunu karijere doživio na poziv legendarnog Sir Alex Fergusona. Igrao je za Manchester United i dijelio svlačionicu s čuvenom Manchesterovom “klasom 1975.” i bio proglašen najboljim igračem njihove akademije. U razgovoru za Sportsport Đorđić je otkrio neke dosad nepoznate detalje iz svoje bogate karijere.

Unitedovi skauti zapazili su ga kada je imao 15 godina.

– U nogometu je najbitnije da u pravom trenutku pokažeš kvalitetu, a meni je to, srećom, pošlo za rukom. Skauti Manchester Uniteda su me zapazili još kada sam s 15 godina debitirao za Brommapojkarnu, nastavili su me pratiti i onda je nakon nekog vremena došlo do toga da zazvoni telefon i da na drugoj strani bude, ni manje ni više, nego Alex Ferguson. Sjećam se da mu je mama Mira dva puta spustila slušalicu, mislila je da se neko šali, jer u to vrijeme se nekako i pisalo da me oni žele. Nakon što smo se konačno čuli došlo je i do dogovora, platili su me milijun funti i odveli u Manchester United. Nedugo nakon što sam otišao proglasili su me i najboljim igračem na akademiji – prisjeća se Đorđić koji je kroz karijeru promijenio veliki broj klubova.

“Fergusonov život bio je Carrington”

Po čemu danas pamtite Fergusona?

– On je bio kao moj pokojni deda kojeg sam volio najviše na svijetu. Imao je osjećaj kada treba biti strog, a ujedno i da te zagrli kad ti najviše treba. Zato je i Manchester United bio veliki klub. Fergusonov život je bio Carrington, dolazio je prvi i izlazio zadnji, živio je za klub. Uz to, posebno mi se kod njega svidjelo što je vodio brigu o svakom igraču, bilo da se radi o legendi ili igraču koji igra u juniorima. Uvijek je govorio da od nas želi napraviti i ljude, ne samo zvijezde, jer jednog dana će doći kraj karijeri. A život tada ne staje.

Svlačionicu je dijelio s imenima poput Beckhama, Van Nistelrooija, Stama, Scholesa… Tko je bio najbolji od tog društva?

– Scholes, definitivno! Od malih nogu sam volio majstore s loptom, one čija ti umijeće na TV-u djeluju jednostavno, a u suštini je suprotno. On je imao tajming u svemu, taj prvi dodir, pas lijevom i desnom nogom… Ma, sve. Uz to sve je bio i najnormalniji dečko u klubu, tako da me zbog svega toga i ne čudi što su ga ranije hvalili Zidane i Xavi. Daleko je ispred svih.”Đorđić nije ostavio velik trag na Old Traffordu, odigrao je svega nekoliko službenih utakmica.”Došao sam kao veliki talent, jedno vrijeme sam bio i najbolji igrač na akademiji, ali, eto, sudbina je htjela drugačije. Danas ima onih koji će reći: ‘Ma, kakav on…’, a ustvari nikad nisu ni bili blizu Old Trafforda, a da ne govorim o tome jesu li imali priliku igrati za Manchester United. Čast mi je što sam uopće imao priliku biti dio takvog kluba i što sam na kraju krajeva ostao čovjek i poslije karijere – dodaje.

Malo je poznata činjenica da je u Manchester Unitedu bio i – Zlatan Muslimović, jedan od najboljih igrača Bosne i Hercegovine ikada.

– Muslimović i ja smo veliki prijatelji, kod njega volim što je ostao isti. Koliko se sjećam, on je pažnju Manchester Uniteda skrenuo igrajući u Švedskoj za Göteborg, pozvali su ga da dođe u klub, upozna ljude, igrače, ali mislim da ugovor nije potpisao nikad. Ali, opet valja zaslužiti i taj poziv. Rijetko tko se može pohvaliti time. Danas kada se sretnemo često se prisjetimo kako smo se jednom smrznuli u šorcu i majici dok je led padao, jer u Manchesteru si se morao pokazati da bi dobio trenirku kakve imaju ostali igrači…

Ostao raditi u Unitedu, povremeno zaigra sa zvijezdama poput Ronaldinha

Iako se nije naigrao, Đorđić je ostao raditi u Manchester Unitedu do danas.

– Da, baš tako. Radim za njihovu klupsku televiziju i kada su pripreme također putujem s prvim timom, radim reportaže, intervjue… Uz to, igram i za veterane Manchester Uniteda protiv, recimo, majstora kao što je Ronaldinho. Danas se često našalim pa kažem suigračima: ‘Vi ste legende, dok ja imam više utakmica za veterane nego za prvi tim.’ Očito je da u Manchesteru cijene i neke druge vrijednosti pored onih igračkih, jer milijune igrača je prošlo kroz klub, a na kraju, eto, baš ja dobijem tu priliku.

(Hayat / Foto: Screenshot)

Back to top button