Podrška Turske Memorijalnom centru Potočari

Memorijalnom centru Potočari- Srebrenica dala je podršku Republika Turska putem Saveza turskih općina i gradova (TDBB).

Vrijednost potpisanog Protokola je 80.000,00 eura koji se odnosi na zamjenu i rekonstrukciju krova na bivšoj hali gotovih proizvoda, a danas se koristi za smještaj tabuta i posmrtnih ostataka žrtava genocida, kao i druge potrebe Memorijalnog centra.

Protokol su potpisali predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Nisvet Mujanović i generalni sekretar Saveza turskih općina i gradova Fahri Solak.

“Ova podrška nam je od velike važnosti s obzirom da znamo koliki je uticaj Republike Turske u cijelom svijetu, predstavnici TDBB-a su prihvatili da u cjelosti finansiraju ovaj projekat. To dovoljno govori o njihovoj svijesti i značaju Srebrenice za ovu naciju. Materijalna podrška nam jeste važna, ali podjednako nam je važna i činjenica da smo tretirani kao bratska zemlja” istakao je Mujanović

Podsjećamo da je nedavno Evropski parlament usvojio šest od osam predloženih amandmana na rezoluciju o Srbiji na odnos srbijanskih vlasti prema genocidu u Srebrenici.

“Priznavanje genocida u Srebrenici osnovni je korak ka putu u EU, jasnu je poruku uputio Evropski parlament” – zaključio je Mujanović

Back to top button