Za Fahrudina koji je kao dječak preživio strijeljanje u Srebrenici skupljeno 71.500 dolara

Dječak koji je preživio strijeljanje u Srebrenici se zove Fahrudin Muminović. Njegovo ime je do sada bilo sakriveno, te od sedme godine nosi ožiljak ratne traume. On je odlučio istupiti u javnost i potražiti pomoć, a do sada je za njega skupljeno više od 71.500 dolara.

Fahrudin Muminović je donedavno bio zaštićeni svjedok Haškog Tribunala, a nedavno je javnosti otkrio svoj identitet jer mu je pomoć prijeko potrebna.

Naime, Fahrudin živi blizu Konjević Polja gdje su uslovi za život i više nego mizerni, a dom dijeli sa amidžom Ramom i još osmero ljudi. Sve ukućane smatra porodicom, a sjećanja na rat nikada nisu nestala. Pri gostovanju na FACE televiziji prisjetio se situacije kada su članovi srpske vojske došli u njegov dom po prvi put.

“Ja i otac smo bili u kući. Otac mi je rekao da mu dam drugu sijalicu kako bi zamijenio ovu koja ne radi. Otišao sam na prozor da vidim nešto i naš jedan čovjek je rekao “evo idu četnici”. Sakrio sam se ispod kreveta. Otac je otišao u drugu sobu. Oni su nas našli, a kasnije i uzeli, svezali marame i vozili nas u kamionu. Meni je u jednom trenutku ispala bijela marama. Rekao sam ocu da mi je stavi, a oni nisu dali. Oni su mi je jako stegnuli. Kasnije su nam naredili da legnemo, tu smo strijeljani. Doktor me spasio neki, odveo me u bolnicu u Zvorniku. Mrak je bio. Vojnici su odbili da ponovo strijeljaju ljude”, pričao je Fahrudin dodavši da mu kuća nikada nije obnovljena iako mu je u više navrata obećano da će biti.

Doktor koji ga je spasio je porijeklom iz Srbije, a spasio ga je jer nije znao da je muslimansko dijete.

Fahrudin i njegova porodica se bave poljoprivredom od koje nemaju puno prihoda. Na Facebooku je otvorena opcija za doniranje pod nazivom “Fahrudin Muminovic Fund (Srebrenica execution survivor)” na kojoj je u samo dva dana, do trenutka objave ovog članka, skupljeno 71.500 dolara, a koje je doniralo 1.570 ljudi.

Fahrudin je dobio veliku podršku javnosti jer ga se svi, pogotovo starije generacije, sjećaju sa televizije i iz novinskih članaka te su se svo ovo vrijeme pitali šta se desilo s njim. Između mnoštva drugih komentara se ističe jedan “Za Fahrudina, našeg sedmog ljiljana!”.

Akcija prikupljanja finansijskih sredstava ostaje otvorena još nekoliko dana.
Piše: Lejla Kajić/Klix.ba

Back to top button