SDA – Odluka CIK-a neustavna, pokrenut ćemo apelaciju pred Ustavnim sudom, DF – Prekršen je Ustav FBIH!

SDA smatra da je CIK bio dužan da poštuje Ustav FBiH, prema kojem se Popis iz 1991. godine mora primjenjivati sve do konačne implementacije Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da je odluka Centralne izborne komisije (CIK) neustavna u dijelu u kojem je odlučeno da se za raspodjelu mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH koristi Popis iz 2013. godine.

SDA smatra da je CIK bio dužan da poštuje Ustav FBiH, prema kojem se Popis iz 1991. godine mora primjenjivati sve do konačne implementacije Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Današnju odluku CIK-a smatramo političkom, a ne stručnom – ističu iz te stranke.

Stoga će SDA, preko ovlaštenih apelanata, pred Ustavnim sudom BiH pokrenuti zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke CIK-a, saopćeno je iz te stranke.

Ovim povodom oglasila se i Demokratska fronta

Demokratska fronta smatra da je time prekršen Ustav F BiH odnosno njegov član u kojem stoji: Konstitutivni narodi i grupa Ostalih biti će proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u Federaciji BiH. Kao Ustavni princip, takva proporcionalna zastupljenost će se bazirati na popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7 u potpunosti ne provede. Nadležnost za proglašavanjem Ankesa 7 provedenim ima OHR, odnosno Visoki predstavnik u BiH, a s obzirom da Aneks 7 nikada nije proglašen provedenim ova odluka CIK-a dirketno krši Ustav F BiH.

Također, Demokratska fronta podjeća i na stručno mišljenje Zavoda za statistiku F BiH u kojem je jasno naglašeno da Centralna izborna komisija ne može koristiti popis iz 2013. godine kao osnov za raspodjelu mandata u Domu naroda F BiH.

Nažalost, očigledno je da je većina članova CIK-a, danas bila spremna grubo prekršiti Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, te svojom odlukom legalizovati etničko čišćenje izvršeno u ratu od 1992-1995 i takva odluka bit će predmet apelacije Ustavnom sudu BiH koju će podnijeti neko od ovlaštenih apelanata, a jedan od njih je i Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte.

Reaguju i iz HDZ-a

Poslanik Hrvatske demokratske zajednice BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Peredrag Kožul izjavio je novinarima da današnja odluka Centralne izborne komisije (CIK) BiH nije u skladu s presudom Ustavnog suda BiH u predmetu ‘Ljubić’, ali i da je jedina moguća ako se imaju u vidu odredbe Izbornog zakona BiH koje nalažu kriterij posljednjeg popisa stanovništva u BiH.

– Stranke oklupljene oko Hrvatskog narodnog sabora tražit će izmjene Izbornog zakona koje bi bile sasvim u skladu s presudom Ustavnog suda u predmetu ‘Ljubić’ – kazao je Kožul.

Da li će njegova politička opcija biti među onima iz kojih je već tokom ovog dana najavljeno da će se obratiti Ustavnom sudu povodom današnje odluke CIK-a, Kožul nije želio odgovoriti.

Iz njegove izjave novinarima proizilazi da je odluka CIK-a toliko ‘svježa’ da bi bilo nezahvalno očitovati se o tome prije nego HNS podrobnije sagleda ovo pitanje.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je danas odlučivala o kriterijima za kadrovsku popunu Doma naroda Federalnog parlamenta.

Opredijelila se da kriterij za to bude popis stanovništva u BiH proveden 2013. godine, odnosno princip 1/1/1 koji znači da će u Domu naroda biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona ukoliko su izabrani.

SDP BIH: Odluka CIK BiH je finalizacija rezultata ratnih zločina i njena primjena bila bi izdaja države BiH

Centralna izborna komisija BiH svojom odlukom o načinu izbora delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH prekršila Ustav FBiH, Izborni zakon BiH i Dejtonski mirovni sporazum, te izvršila udar na ustavno uređenje Bosne i Hercegovine sa jasnom namjerom da se BiH podijeli na tri etničke teritorije.

Ovim potezom pet članova CIK BiH pokušavaju u praksi legalizirati rezultate etničkog čišćenja. Moraju biti svjesni da će njihova imena ostati upamćena baš prema toj nečasnoj ulozi finaliziranja rezultata ratnih zločina.

SDP BiH sa partnerima u BH bloku iskoristit će sve pravne mehanizme, uključujući i apelaciju Ustavnom sudu, kako bi se ova odluka stavila van snage.

Očekujemo i da Ured visokog predstavnika u BiH poduzme potrebne korake kako bi se spriječila primjena ovog neustavnog, štetnog i opasnog akta CIK BiH, naročito uzimajući u obzir činjenicu da je OHR, kao vrhovni tumač Ustava, dao jasno tumačenje da se popis iz 1991. godine mora primjenjivati sve do potpune provedbe Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

SDP BiH neće pristati na formiranje Doma naroda Parlamenta FBiH pod ovim uslovima i neće učestvovati u bilo kakvim razgovorima o formiranju vlasti na nivou BiH i FBiH dok se ovaj proces ne vrati u okvire Ustava i zakona.

Sve drugo bilo bi izdaja Bosne i Hercegovine i pristajanje na daljnju etničku podjelu naše države i njeno svođenje na uniju tri etničke republike.

Bosna i Hercegovina nikada nije bila i nikada neće biti takva država.

Potpuno je jasno kako je većina u CIK-u ovakvim rasporedom mandata po kantonalnim skupštinama našla način kako da osigura HDZ-u BiH nezaobilaznu ulogu u formiranju vlasti u Federaciji BiH, te četiri delegata u klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH.

Ako se dopusti praksa da institucije poput CIK BiH ne poštuju jasne ustavne odredbe o primjeni popisa iz 1991. godine, postavlja se pitanje zašto bi se onda poštivale i druge ustavne odredbe iz bilo kojeg Ustava u Bosni i Hercegovini, čime se dovodi u pitanje pravni poredak u našoj zemlji.

Pozivamo i sve druge probosansko-hercegovačke snage da javno iznesu stav.

Nezavisni blok: Ne može CIK svojom odlukom derogirati Ustav

Nakon dužeg vremena Centralna izborna komisija je danas konačno donijela odluku. Ovakva odluka nije u skladu sa Ustavom Federacije BiH i sa principima pravne države i integracije zemlje.

Očekujemo da se ovlašteni predstavnici institucija obrate apelacijom i da Ustavni sud BiH hitno reaguje po ovom pitanju.

Bosna i Hercegovina mora biti pravna država, u kojoj vladaju institucije i vladavina prava i uvjereni smo da će se to u konačnici pokazati i u slučaju djelovanja Centralne izborne komisije.

Dunović: CIK donio Odluku koja nije u skladu s Ustavom Federacije

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović saopćio je danas da Odluka Centralne izborne komisije (CIK) o popuni Doma naroda Federalnog parlamenta prema popisu iz 2013. godine nije u skladu s Ustavom Federacije.

Pojasnio je da se Članom 11a Amandmana LII na Ustav FBiH, “predviđa proporcionalna zastupljenost u svim javnim organima vlasti konstitutivnih naroda i grupe ostalih na bazi popisa iz 1991. godine, sve do potpune implementacije Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, a Amandman LI predviđa primjenu rezultata popisa stanovništva iz 1991. godine za sva izračunavanja koja zahtijevaju demografske podatke, dok se Aneks VII u potpunosti ne provede”.

Podsjetio je također da su se potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović i on 16. novembra obratili CIK-u, upozoravajući da bi bilo protivno Ustavu Federacije BiH donijeti Odluku o popuni Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a koja se temelji na popisu iz 2013. godine.

Iz Kabineta potpredsjednika FBiH je saopćeno da je CIK kao institucija, odnosno članovi CIK-a koji su podržali današnju Odluku, postupili potpuno protivno Ustavu Federacije BiH, što će rezultovati zaštitom građana pred Ustavnim sudom.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

Back to top button