Burno u Skupštini Kantona Sarajevo, Zolj povukao Nacrt budžeta za 2019. godinu

Nakon višesatne rasprave premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj je zbog oštrih kritika zastupnika Skupštine KS s dnevnog reda sjednice povukao Nacrt budžeta KS za 2019. godinu.
Nakon toga je reagirao predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković koji ga je zamolio da to ne radi, te obrazložio da građani KS čekaju usvajanje budžeta, jer mnogi zavise od toga. Međutim, Zolj se nije vratio za govornicu.

Mišljenja o Nacrtu budžeta su od početka podijeljena, da li je on razvojni ili nije, a zastupnici su tokom rasprave iznijeli skoro sve aspekte predloženog Nacrta budžeta KS.

Zolj se na povlačenje odlučio nakon što su se zastupnici pobunili zbog novih zaposlenja koja su planirana i za koje bi bilo potrebno iz budžeta izdvojiti 13.879 plata, u odnosu na ranijih 10.772, koliko je radnika bilo 2018. godine. Negodovali su i zbog toga što nisu planirana sredstva za djecu s poteškoćama u razvoju te zbog odustajanja od projekta zapošljavanja mladih.

Zastupnici su nelogičnim smatrali i to što su povećana sredstva koja idu Agenciji za privatizaciju, kao i što je drastično povećan iznos za službene putovanja. Sporno je bilo i to što je novac za stambeno zbrinjavanje mladih smanjen za 500.000 KM, kao i to što su planirana ogromna sredstva za preduzeće ZOI’84.

S obzirom da je bilo kritika i da je u Nacrtu budžeta smanjeno izdvajanje za akademsku zajednicu, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović je kazao da se za obrazovanje najviše izdvaja, te podsjetio da je ove godine zaposleno puno asistenata, da su povećane plate uposlenih za djelatnost srednjeg i visokog obrazovanja, a uposleno je i 87 asistenata.

Nakon što su iscrpljene sve tačke dnevnog reda, Konaković je sazvao hitnu sjednicu Kolegija. Nakon toga je Konaković izvijestio novinare da je sjednica završena, te da premijer Zolj ostaje pri svojoj odluci.

Najavio je da će se Kolegij sutra odrediti o mogućnosti zakazivanja hitne sjednice.

Podsjećamo, Nacrt budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu iznosi 928.370.000 KM i predstavlja ujedno najveći budžet u historiji Kantona Sarajevo.